Jenny en haar Engels volbloed, rank of net te mager?

door | nov 7, 2019 | Gezondheidsproblemen | 0 Reacties

Zoals het een Engels volbloed betaamd heb ik een rank paard en wat aan de zenuwachtige kant.

Rank of toch net te mager?

Afgelopen winter viel hij wel erg in, waarna ik meer biks ging voeren, wat uiteindelijk resulteerde in een extra nerveus paard.

Mijn paard kwam helaas niet voldoende aan, waarna ik een mestonderzoek liet uitvoeren, hieruit bleek hij bloedworm te hebben. Uiteraard dit meteen met een goede wormenkuur behandeld.

Ook na een verhuizing naar een nieuwe stal bleef hij achter in bespiering. Hoewel ik al onbeperkt hooi gaf en diverse supplementen waaronder magnesium, wilde ik hem toch wat voller zien.

Zelf was ik al verwoed aan het lezen en informatie aan het opzoeken wat goed zou zijn, en zag door de bomen het bos niet meer. Je gaat dan ook snel verschillende dingen proberen en als het ene toch niet helpt zit je toch zo weer met een ander soort voer, fantastisch beinvloed door de reclame waar je als paardeneigenaar mee doodgeslagen wordt!

Jill was toevallig langs bij ons op stal en haar opvatting is; het hoeft niet allemaal, het kan ook met minder, hoe minder er nodig is hoe beter (en uiteindelijk beter voor paard en portomonaie).

Ze adviseerde mij luzerne ivm hoogwaardige eiwitten, een olie toevoeging, een vitamine/mineralen brokje, en (tijdelijk) een bietenpulp, maar alles zo laag mogelijk in suiker en zetmeel. Om zand in de darmen uit te sluiten, eerst een kuurtje zandweg (oh ja niet aan gedacht, goeie)

En wat leuk; ook Engels 😊 Bij nadere raadpleging is dit voer ook voor renpaarden gebrouwen!

Alfa- A- oil luzerne als standaard met een toevoeging van een vitaminen/mineralen brokje van Marstall Force, en de lijnzaadolie van Vitalbix, en om even extra aan te zetten (tijdelijk) Dengie Alfa Beet.

Het belangrijkste hierin is, is dat je paard wilt laten aankomen, zonder ze onnodig te belasten qua spijsvertering. Je wilt ze dan ook het liefst laten aankomen en verbeteren in de bespiering door extra ruwvoer vervangers, als een grasbrok, luzerne of (tijdelijk) een bietenpulp.

Het dwong mij ook om het bij dit beleid te houden voor een langere periode.

Ik dacht de eerste weken geen groei te zien, maar de afgelopen weken zie ik wel duidelijker verschil! Blijkbaar heeft de spijsvertering de tijd nodig.

Maar paarden moeten toch biks?? Nee hoor geen biks en ik heb toch een energiek paard en een ontspannen paard!!

Zie voor de foto’s de voor en na (tot nu toe!) ik ga door met het voerbeleid en ben blij met het advies van Jill.

Liefs Jenny

Foto voor
Na een aantal weken met nieuw rantsoen
Foto voor
Na een aantal weken met nieuw rantsoen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products in the cart