Erkenning van wondherstel door honing

door | jun 6, 2019 | Gezondheidsproblemen | 0 Reacties

Door NML health op 24 april 2019

Bij NML health weten we het al heel lang. Medicinale honing is een uitstekend middel bij wondbehandeling. Hoe goed is het dat dat nu ook steeds meer wordt uitgedragen door humane artsen en wetenschappers.

Albert Schweitzer Prijs

Zo ontving Groningse tropenarts Jonathan Vas Nunes op 17 april 2019 voor zijn project ‘Genees een wond, koop een bij’ de Albert Schweitzer Prijs. Met het geldbedrag zet de arts een biologische imkerij op bij een ziekenhuis in Sierra Leone. De honing van die bijen wordt gebruikt voor de wondverzorging. Het bericht van RTV Noord, spreekt voor zichzelf. Wil je weten wat de argumenten van het het Nederlands Albert Schweitzer Fonds waren voor de toekenning van hun prijs aan dit bijenproject? Lees dit op de site van NML health.

Enthousiaste wondconsulent

Al eerder kwam Almelose ziekenhuis ZGT naar buiten met hun positieve resultaten met honing bij wondbehandeling. Zij gebruiken Revamil, het humane zusje van onze medicinale honingproducten. Zo mooi te lezen hoe wondconsulent Erik Manning het effect van honing verwoord. Wij hadden het zelf niet beter kunnen zeggen:

Manning: “Honing bevat veel suikers, onder meer glucose en fructose. De suikers houden de wond vochtig door wondvocht aan te trekken. Dit bevordert het dichtgroeien van de wond.”

“Daarnaast heeft de glucose een belangrijke taak bij het te lijf gaan van de wondinfectie. Honing heeft een hoge osmolaliteit, waardoor vocht uit de bacteriën wordt onttrokken, zodat ze niet kunnen groeien. Het antibacteriële enzym glucose-oxidase uit het speeksel van de bijen zet deze glucose om in onder meer waterstofperoxide. Deze dosis is superklein, maar groot genoeg om bacteriën te doden en daarnaast veel te klein om schade te veroorzaken aan de herstellende wond of de huid eromheen”, vult Manning aan.

Niet alle honing heeft dezelfde kwaliteit

Een kleine kanttekening bij dit positieve verhaal is echter op zijn plaats. Manning stelt dat honing van de imker om de hoek net zo goed is als medicinale honing. NML health wil hierbij verwijzen naar  onderzoek wat gedaan is aan de Wageningen Universiteit en Research (WUR) te Wageningen. Hieruit is een methode ontwikkeld om medicinale honing te produceren onder volledig gecontroleerde omstandigheden met een constante samenstelling en van constante hoge kwaliteit. Biologe en wetenschapper dr Tineke Creemers deed onderzoek naar de werking per type honing in relatie tot verschillende typen bacteriën. Hieruit blijkt dat de honingsoort Medical Grade de enige is met een high Bee defensin-1 peptide en daarmee de goede eigenschappen beschikt voor een snelle wondheling. Medical Grade is de honing die wordt gebruikt in de honingproducten van Vetramil. Lees meer over honingsoorten en hun wondhelende werking in de blog ‘Honing, een gouden middel bij wondheling’
 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products in the cart