Hoe zorg ik ervoor dat mijn paard goed in zijn bespiering zit?

door | jan 23, 2020 | Gezondheidsproblemen | 2 reacties

Een goed bespierd paard dat willen we allemaal. Een paard dat goed in zijn bespiering zit, heeft minder kans op blessures. Goede training, uitgebalanceerde voeding en supplementen zijn bepalend voor een goed gespierd paard. Uiteraard kunt u uw paard niet laten verbeteren in zijn bespiering, door alleen een spier supplement toe te dienen zonder goede training.

Tijdens het trainen van het paard worden spiervezels afgebroken, die later in de “herstelfase” weer worden opgebouwd. Paarden die hard trainen hebben dus een hogere eiwitbehoefte (opgebouwd uit aminozuren) dan paarden die weinig getraind worden. Daarom bevat sportvoeding meer en hoogwaardigere eiwitten dan basis voer. Jonge paarden in de groei en oudere paarden hebben een hogere eiwitbehoefte dan uitgegroeide paarden. Wanneer een paard onvoldoende eiwitten binnen krijgt, worden de spieren niet voldoende gevoed, waardoor zij last kunnen krijgen van proteolyse (spierafbraak). Een ouder paard kan wel 2 keer zoveel eiwit behoeften hebben dan een jong paard. Indien zij dit niet voldoende binnen krijgen, gaat het lichaam zijn eigen vet afbreken om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Wetenschappelijke achtergrond informatie (bron artikel Marstall)

Het bijvoeren van pure aminozuren aan sportpaarden verbeterde de spierontwikkeling bij normale arbeid en paarden van middelbare leeftijd, bij oudere paarden en bij jonge hengsten van 2,5 jaar.

Bij gespeende veulens liet een doelgerichte aminozurenaanvulling een positieve werking zien op de botontwikkeling.

Het bijvoeren van diverse pure aminozuren aan dravers verhoogde de beschikbaarheid van vrije aminozuren in de spier en verlaagde bij normale arbeid de proteolyse (afbraak van spiermassa tijdens prestatie) en verbeterde het herstel na prestatie.

Individuele aminozuren leveren energie aan spieren en aan de lever. Ze voorkomen oxidatieve schade aan spierweefsel, besparen glycogeen (energiereserves in de spier), verbeteren de spier functie, reactiesnelheid, prestatie bereidheid en verminderen vermoeidheid. Voor optimale opbouw van spieren, botten, haar, huid en hoeven.

Het voeren van eiwitrijk hooi (16,6% ruw eiwit) in plaats van “normaal” hooi (12,5% ruw eiwit) zorgde voor duidelijk meer leucine (essientieel aminozuur en “signaal-aminozuur” voor spieropbouw) en een tendens naar snelle spierglycogeenopbouw (energiereserve in de spier).

Bij een normaal rantsoen is 71% van de dagelijkse aanvoer van het essientiele aminozuur lysine afkomstig uit het hooi. De verteerbaarheid van aminozuren uit hooi kent, naar mate het grofstengeliger wordt, extreme fluctuaties (20 tot 74%). Bij typisch, laat gemaaid, grof stengelig paardenhooi leidt dit daardoor mogelijk een te kort aan lysine en andere essientiele aminozuren. Aminozurenaanvulling wordt door de wetenschap aanbevolen bij rantsoen die hoofdzakelijk uit hooi bestaan en bij te dikke paarden die een calorie-arm dieet krijgen.

Verschillende aminozuren;

Er zijn 20 verschillende aminozuren. Een aantal worden door het lichaam zelf aangemaakt, anderen moeten in het rantsoen aanwezig zijn. De niet-essentiële aminozuren kan het lichaam in principe zelf produceren.

Essentiële aminozuren
L-Lysine, Methionine, L-Arginine, L-Valine, Threonine, Isoleucine, Leucine, Phenylalanine, Histidine en Tryptofaan.

Niet-essentiële aminozuren
Alanine, Asparagine, Asparaginezuur, Cysteïne, L-Glutamine, Glutaminezuur, Glycine, Proline, Serine en Tyrosine.

Welke supplementen kunt u naast goed ruwvoer en een goede training aan uw paard geven?

Magnesium Citraat;

Wat doet Magnesium?Magnesium is een mineraal, dat jouw paard hard nodig heeft. Magnesium zorgt niet alleen voor signaaloverdracht van en naar de spieren, het zorgt ook voor de ontspanning van de spieren. Je zou kunnen zeggen dat calcium zorgt voor het aanspannen van de spieren en magnesium geeft de benodigde energie voor de ontspanning. Maar het doet nog veel meer. Magnesium zorgt voor de opname van calcium in de botten en voorkomt ophoping van calcium in andere weefsels. Daarnaast helpt het ook bij stress, voor niet-fysieke ontspanning.

Bestel hier online magnesium https://paardvoeding.nl/?s=magnesium

Marstall Amino-Muskel Plus;

Voor snelle spieropbouw, verkorte hersteltijd en glycogeensparende
energiebron voor de spieren. Concentraat met 100% beschikbare, essentiële aminozuren.
■ Ideale aminozurensamenstelling voor opbouw en behoud van
spiermassa. Vult de in het voereiwit ontbrekende aminozuren aan.
■ Direct voor of binnen 1-1,5 uur na inspanning (training/wedstrijd)
voeren!

Bestel hier online Amino-Muskel Plus https://paardvoeding.nl/product/paarden-voeding/categorie-paard/sportpaarden/marstall-amino-muskel-plus/

Spier ondersteuning Phytonics Muscle Support of Puur Muscle Mass;

Zeer geschikt bij revalidatie van een paard, voor een betere conditie, en of een ondersteuning in de training.
Voor de spieren, spierkracht en spiermassa van het paard, voor sterke spieren, banden en pezen, en een beter uithoudingsvermogen.
Ook goed te gebruiken voor de jongere paarden die nog kracht en uithoudingsvermogen missen.

Bestel hier online; https://paardvoeding.nl/product/paarden-voeding/categorie-paard/sportpaarden/puur-muscle-mass-spieropbouw-500-gr/ of https://paardvoeding.nl/product/gezondheid/spieren/phytonics-muscle-support-800-g/

BCAA & Creatine;

BCAA

Gaat spierafbraak die ontstaan is door intensieve training tegen en is essentieel voor spieropbouw, BCAA’s zullen na de training zorgen voor snel herstel en een maximale spiertoename.

Creatine
-bij een gewenste groei van de spiermassa
-ondersteuning bij training
-bij verminderde prestaties welke voortkomen uit minder of onvoldoende ontwikkelde bespiering
-tijdens een herstelperiode of trainingsstop om spierafbraak te voorkomen
-verbetering uithoudingsvermogen en sneller herstel na inspanning

Heeft uw paard ook meer energie nodig? Bestel dan in combinate met BCAA.

Bestel hier online BCAA; https://paardvoeding.nl/product/paarden-voeding/categorie-paard/sportpaarden/pharmahorse-bcaa/ En hier Creatine; https://paardvoeding.nl/product/paarden-voeding/categorie-paard/sportpaarden/pharmahorse-creatine-1000-gram/

Indien u nog vragen heeft over dit blog van Paard & Voeding geschreven door Jill Smit, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Paard & Voeding adviseert u graag persoonlijk, aangezien iedere situatie uniek is. Naast goed ruwvoer, een goede training, is goede voeding zeer belangrijk. Dus laat u uitgebreid adviseren door Paard & Voeding Info@paardvoeding.nl

2 Reacties

  1. Anke van Zuijlen

    Hallo redactie van Paard&Voeding,

    Ik rijd een 20-jarige Lusitano-kruising die op het moment heel weinig rugbespiering heeft en hij zakt, tijdens het rijden en longeren, bijna altijd wel een keer of 2, door zijn rechter achterbeen. Hij is wel te dik, na langere tijd niet bereden te zijn geweest.
    Wat zou ik hem aan supplement kunnen geven?

    Met vriendelijke groeten en alvast dank voor uw antwoord,

    Anke van Zuijlen

    Antwoord
    • Jill

      Beste Anke,
      Bedankt voor de reactie.
      Graag zou ik iets meer informatie willen ontvangen omtrent de lusitano.
      Wat krijgt hij nu te eten qua ruwvoer en krachtvoer, hoe ziet zijn trainingsschema eruit per weeek.
      Is het paard al een x door een dierenarts of fyisotherapeut bekeken?
      U kunt eventueel ook per mail verder in contact komen met ons, via info@paardvoeding.nl
      Mvg Jill Smit
      Paard & Voeding

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products in the cart