Lancaster is een 6 jarige ruin v. Dancier. Hij is sinds veulentje in mijn bezit.
Hij heeft sinds hij in training kwam op 2,5 jarige leeftijd een afwijkende beweging laten zien met het rechter achterbeen. Hij zette het achterbeen naar buiten geroteerd weg. Na castratie op ruim 3,5 jarige leeftijd werd het beter maar nog niet volledig verdwenen. Hij heeft vanaf 3,5 jaar klachten gekregen in het bekkengebied met name de rechter zijde.
Zomer 2020 hoefbeenbreuk RA waardoor 3 maanden boxrust (binnen en buitenbox) waarna revalidatie bij een revalidatiecentrum. (vanwege knieoperatie bij mij zelf).
Vanaf die tijd is hij eigenlijk niet meer de oude geweest in vachtkwaliteit en conditie spiermassa. Bekkenregio bleef aandachtspunt en werd elke 6 weken fysiotherapeutisch en chiropractisch behandeld door collega. Vanwege compenseren van RA na de breuk heeft hij knieklachten en SI klachten gehad waarvoor hij 1x is behandeld is met infiltraties Januari 2020.
Hij begon in 2021 met staken, uitbreken, steigeren en stoppen onder het zadel. Een keer laten behandelen in SI met infiltraties maar snel recidief en staakklachten werden eigenlijk niet beter. Uiteindelijk werd hij LV onregelmatig en werd zijn bewegen stijf en heel terughoudend.
December 2021 helemaal veterinair laten doorlichten door arts: buigproeven, röntgenfoto’s hals en rug en echografie hals en bekken.
Daar kwam een facetsynovitis op C6-7 naar voren en een calcificatie van de discus lumbo -sacraal.
De calcificatie is er al langere tijd maar heeft waarschijnlijk door compenseren ook overbelasting in de halsregio gegeven.
Hals is behandeld met infiltraties 2x. Daarna op de echo helemaal goed, februari 2022.
De staakklachten werden beter maar waren zeker nog niet weg. Hij was heel snel boos en beledigd onder het zadel en was op zo’n moment niet meer aanspreekbaar. Daarnaast bleef hij heel slecht in zijn vacht (dof, sprieterig en een rare kleur). Spiermassa bleef matig ondanks grote hoeveelheden ruwvoer en royaal krachtvoer. Hij was meer in zichzelf gekeerd en heel introvert, het sprankeltje was weg.
In maart is Lancaster voor het eerst doorgemeten met de lecherantenne. De resultaten waren heel passend bij het beeld wat hij liet zien. Zonder dat Jill het paard of zijn geschiedenis kende kon zij hem aan de hand van de metingen exact beschrijven!
We zijn aan de slag gegaan met supplementen van Phytonics, verandering van het rantsoen en extra eiwitten. Binnen een aantal weken zag je zijn vacht veranderen van dof geel naar bruin met een glansje. Zijn gedrag onder het zadel werd wat zachter.
Na 6 weken had ik een heel ander paard! Bruine glanzende vacht, meer spiermassa en het terughoudende bewegen met stijfheid in het opstarten was zo goed als weg! Ook in zijn gedrag onder het zadel werd hij veel meewerkender, en kreeg hij weer zin om lekker actief een training te doen. Het sprankeltje was terug in zijn ogen en hij keek weer met een open blik naar buiten in plaats van in zichzelf gekeerd. Zijn vaste therapeut was onder de indruk hoeveel hij in korte tijd was verbeterd. Het lichaam voelde veel beter en losser aan en hij was ook in de bekkenregio veel minder gevoelig.
We zijn nu ruim 4 maanden verder en ik heb eindelijk mijn talentvolle gevoelige paard weer terug die met megaveel schwung kan draven! Hij blijft in zijn karakter, vooral onder het zadel, sensibel en niet altijd even makkelijk. Samenwerken is bij hem van levensbelang. Dwingen of onder druk zetten zorgt bij hem voor error. Slim rijden, afleiden en laten ervaren dat het werk vooral leuk is. Natuurlijk is hij als puber ook wel eens ondeugend. Je leert heel goed met gevoel paardrijden op Lancaster! Heel erg blij met waar we nu zijn in relatief korte tijd.
De metingen zijn voor hem de missing link geweest in zijn fysieke en mentale welzijn. Hij is gevoelig dus periodieke metingen gaan voorkomen dat hij weer helemaal vast loopt en kunnen we problemen voor zijn.
Aldus Margriet Koopman van SAM Dierfysiotherapie & Chiropractie
0 reacties