Het is weer veulentjestijd! Het is toch altijd weer een wonder als de op 4 hoge lange stelten kleintjes gezond en wel bij de moeder in de paddock of weides huppelen. Maar wat is ervoor nodig om jouw veulen gezond op te laten groeien op de juiste manier? Er worden veel verschillende mueslie soorten en brokken aangeboden voor moeder en veulen. Maar wanneer jij kiest om bijvoorbeeld jouw veulen graanvrij (Laag in suiker/zetmeel) op te laten groeien is er ineens niet zoveel keuze meer. Een opgroeiend dier heeft de juiste bouwstoffen nodig om op een gezonde manier te ontwikkelen maar de meeste brok en mueslie soorten bevatten veel vulmiddelen en zijn hoog in suiker/zetmeel gehalte waardoor het misschien toch niet de juiste keuze voor jouw kanjer kan zijn. Om jouw veulen op jonge leeftijd al volop supplementen te geven is ook niet goed, dit zorgt voor een nadelig effect op de ontwikkeling en vitaliteit van de weefsels en organen. Let hier mee op! Een veulen dient vanuit moedermelk en de omgeving op een juiste manier te ontwikkelen, wanneer dit teveel verstoord wordt kan er een disbalans in in ontwikkeling en groei ontstaan.
Om te beginnen is het belangrijk hoe de voedingscyclus van een opgroeiend veulen loopt.
Jouw veulen krijgt in de eerste 3 maanden voornamelijk zijn voedingsstoffen uit de melk van zijn of haar moeder. Als moedermelk niet beschikbaar is, is het belangrijk om te kiezen voor veulenmelk.
Vanaf ongeveer 4/5 weken oud, zie je vaak dat het veulen al wat ruwvoer begint te proeven, zoals gras, hooi of voordroogkuil. Zorg ervoor dat het ruwvoer stof en vooral schimmelvrij is! Zo behoud je een gezonde en functionele spijsvertering wat cruciaal is voor een jong dier.
Vanaf 1 maand oud kan je beginnen met het geven van een gepaste muesli en veulen vitamine/mineralen complex vooral als je merkt dat het veulen al begint mee te eten met de merrie. Het is verstandig om in de periode dat de merrie nog zoogt, haar voldoende geschikte voeding te geven met de juiste vitamines, mineralen en aminozuren. Wanneer er op een verpakking staat dat de voeding geschikt is voor moeder en veulen hoeft dit nog niet te betekenen dat het ook gezond is. Lees goed de ingrediëntenlijst en verdiep je in het voer. Wat is het hoofdbestanddeel? Wat zijn de vulmiddelen? Wanneer je dit lastig vind vraag dan altijd advies bij een onafhankelijke voedingsdeskundige.
Er wordt in veel voermixen een hoog percentage luzerne gebruikt, is dit verwerkt tot een brokje of zitten hier grove vezels in? Te grove en harde luzerne kan schade toedienen aan een nog niet volledig ontwikkelde slokdarm. De stengeltjes zijn vaak te hard, veulens kunnen nog niet goed malen en zullen deze stengels grof doorslikken waardoor er schade kan ontstaan in keel, slokdarm en zelfs maagwand.
Vanaf ongeveer vier maanden oud kan het veulen gespeend worden, maar het is verstandiger om dit één tot twee maanden later te doen. Tijdens deze periode moet het veulen voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, zoals ruwvoer, gras en eventueel extra eiwitten, vitamines en mineralen, om een goede conditie te behouden zonder te snel te groeien. Wanneer een veulen te snel groeit kan dit een nadelig effect hebben op de groei en ontwikkeling.
Vanaf 6 maanden is het cruciaal om hoogwaardig ruwvoer aan te bieden, omdat vezels essentieel zijn voor de ontwikkeling van het veulen. Zorg ervoor dat het onbeperkt en in goede kwaliteit beschikbaar is.
Eiwitten, vitamine en mineralen
Eiwitten zijn onmisbare voedingsstoffen voor een opgroeiend veulen omdat ze een belangrijke rol spelen in de groei en ontwikkeling van spieren, botten, en andere weefsels. De exacte hoeveelheid eiwitten die een veulen nodig heeft, kan variëren afhankelijk van factoren zoals ras, grootte, activiteitenniveau en de kwaliteit van het ruwvoer dat beschikbaar is.
Over het algemeen hebben veulens een hogere eiwitbehoefte dan volwassen paarden vanwege hun snelle groei en ontwikkeling. De eiwitbehoefte van veulens verandert naarmate ze groeien. Ze hebben een hogere eiwitbehoefte in hun eerste levensjaar vanwege de snelle groei en ontwikkeling.
- 0-3 Maanden: 16-18% ruw eiwit. Dit is de fase van snelle groei en ontwikkeling, en de melk van de merrie voorziet vaak in een groot deel van deze behoefte.
- 3-6 Maanden: 14-16% ruw eiwit. In deze periode beginnen veulens meer vast voedsel te eten, en moet het dieet eiwitrijk zijn om de groei te ondersteunen.
- 6-12 Maanden: 12-14% ruw eiwit. De groei is nog steeds snel, maar de behoefte aan eiwitten neemt geleidelijk af naarmate het veulen ouder wordt.
- 12-18 Maanden: 10-12% ruw eiwit. Tegen deze tijd stabiliseert de groei, maar voldoende eiwit blijft belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van spieren en weefsels.
Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het voeren van te veel eiwitten ook problemen kan veroorzaken, zoals een verstoring van de calcium-fosforbalans en overbelasting van de nieren.
Naast eiwitten heeft een opgroeiend veulen verschillende vitamines nodig om een gezonde groei en ontwikkeling te ondersteunen. De belangrijkste vitamines zijn onder andere:
Vitamine A: Essentieel voor de groei en ontwikkeling van weefsels zoals huid, haar, en botten. Het speelt ook een rol in het gezichtsvermogen en het immuunsysteem.
Vitamine D: Belangrijk voor de opname van calcium en fosfor, wat essentieel is voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden.
Vitamine E: Een krachtige antioxidant die de cellen beschermt tegen schade door vrije radicalen. Het speelt ook een rol in het immuunsysteem en de spierfunctie.
Vitamine K: Nodig voor de bloedstolling en de gezondheid van botten.
Vitamine C: Hoewel paarden vitamine C zelf kunnen aanmaken, kan suppletie nodig zijn in bepaalde situaties, zoals tijdens periodes van stress of ziekte.
Een mooie manier om de juiste vitamines en mineralen te geven kan zijn het geven van een complex. Een goed voorbeeld hiervan is de Breeding Gold van Equifyt. Dit vitamine en mineralen complex is rijk aan aminozuren, organische sporenelementen en met natuurlijke antioxidanten. Vrij van gluten, granen en luzerne. Het mooie van dit complex is dat dit complex gevoerd kan worden aan de merrie tijdens dracht en lactatie. Zo kan het veulen mee snoepen met de moeder en krijgt het direct de juiste voedingsstoffen binnen om ook zelf mee op te groeien.
Senioren voeding geschikt voor opgroeiende veulens?
Wanneer je bij ons advies aanvraagt voor het voeren van jonge paarden zal je het weleens gehoord hebben. Seniorvoeding is uitermate geschikt voor paarden tot 5 jaar en vanaf 15 jaar. Je kunt hier het beste mee starten na het afspenen.
Het idee om seniorenvoeding aan opgroeiende veulens te geven, kan op het eerste gezicht misschien verrassend lijken, maar het heeft zijn logica.
Eiwitbehoefte : Senioren paarden verliezen spiermassa met de leeftijd, dus eiwitten zijn cruciaal om dit te compenseren en spierherstel te ondersteunen. Je zult dit dus in hogere percentages terug zien in senioren voeding. Veulens hebben een hoge eiwitbehoefte voor de snelle opbouw van spieren, botten en organen. Daarnaast zijn eiwitten nodig voor de aanmaak van immuncellen en het versterken van het immuunsysteem voor het senioren en jonge paard.
Hoogwaardige voedingsstoffen: Seniorenvoeding is vaak geformuleerd met hoogwaardige, gemakkelijk verteerbare ingrediënten. Deze voedingsstoffen kunnen ook zeer geschikt zijn voor opgroeiende veulens, die behoefte hebben aan voedingsstoffen die gemakkelijk kunnen worden opgenomen om een gezonde groei en ontwikkeling te ondersteunen.
Extra toevoegingen: Seniorenvoeding kan ook extra toevoegingen bevatten, zoals gewrichts ondersteunende ingrediënten, die ook gunstig kunnen zijn voor opgroeiende veulens. Veulens ervaren ook groei gerelateerde spanningen op hun gewrichten, dus deze toegevoegde ingrediënten kunnen helpen bij het bevorderen van gezonde gewrichten tijdens de groei.
Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid te voeren, zodat het veulen niet te snel groeit maar ook zeker niet te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Verdeel het voer over meerdere voerbeurten en geef indien mogelijk onbeperkt toegang tot kwalitatief hoogwaardig ruwvoer. Een gezond dieet met hoogwaardig ruwvoer bevordert een goede groei en ontwikkeling, versterkt het immuunsysteem en vermindert het risico op gezondheidsproblemen op de lange termijn.
0 reacties