De eerste maanden van het jaar zijn voor de meeste mensen de meest depressieve maanden van het jaar.
Maar niet alleen voor mensen is dit een lastige periode, ook onze dieren kunnen hier last van hebben. De dagen zijn veelal kort en het is met enige regelmaat somber en druilerig.
We kijken uit naar de heerlijke lente- en zomerdagen op de wei!
Maar tot die tijd wordt er gekucht, gesnotterd en zijn sommige paarden futloos.
Tijd om de weerstand een boost te geven!
“De weerstand” wat bedoelen we daar eigenlijk precies mee?
Eigenlijk zegt het woord het zelf al, het afweersysteem van een lichaam.
De latijnse term “immunis” betekent vrijgesteld, verwijzend naar bescherming tegen indringers van buiten. Hier komt het woord immuunsysteem vandaan; een verdedigingssysteem met als doel indringers of veranderde eigen cellen te bestrijden.
Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat het lichaam in goede conditie is, zodat infecties, virussen en bacteriën zo min mogelijk kans krijgen.
In deze periodes gaan er nogal wat ziektes de ronde.
Met name Rhino is erg actueel. Rhinopneumonie is een herpesvirusinfectie veroorzaakt door het Equine Herpes Virus (EHV). Er zijn twee verschillende varianten herpesvirussen (EHV1 en EHV4) binnen deze infectie, welke drie verschijningsvormen kent de verkoudheidsvorm, de abortusvorm en de neurologische vorm.
Lysine is een belangrijk aminozuur voor paarden en remt bijvoorbeeld herpesvirussen. Vitamine B6 en Vit C zijn cofactoren voor de opname en de intracellulaire werking van L-Lysine, hierdoor wordt de L-Lysine beter gebruikt.
Ik hoor vaak mensen zeggen; “ik geef mijn paard even lekker een vitaminespuit”.
Wat veel mensen niet weten is dat een dier opneemt wat het op dat moment op kan nemen en de rest komt er net zo hard weer uit (middels urine en ontlasting).
Wil je een vitamine of mineralen tekort aanvullen of voorkomen? Dan zal je langere tijd een supplement van hoogwaardige kwaliteit bij moeten voeren.
Voor dieren die echt even een krachtige oppepper kunnen gebruiken is er de Phytonics Immu boost. Met ingrediënten als Groene thee, Kattenklauw, Rode Zonnehoed (Echinacea purpurea), Westerse karmozijnbes en Bètacaroteen (provitamine A) is het hét middel om in te zetten bij een verminderd immuunsysteem en lusteloosheid.
Bestel hier direct de Immuboost; https://paardvoeding.nl/product/gezondheid/weerstand/phytonics-immu-boost-pro-50-ml/
Als straks het voorjaar begint is het aan te raden je paard een reinigingskuur (Detox) te geven. Het lichaam wordt dan geholpen om alle opgehoopte afvalstoffen af te voeren en opgeruimd het nieuwe seizoen aan te kunnen.
Bestel hier direct een Detox kuur; https://paardvoeding.nl/product/gezondheid/weerstand/phytonics-detox-comp-50-ml/
Verder zijn sommige dieren gevoeliger voor overgangen in het weer en temperatuurschommelingen dan anderen, net als mensen. Zodra de temperatuur onder de 15 graden gaat heb ik het al koud, terwijl er genoeg mensen het heerlijk vinden.
Houd hier bij je paard ook rekening mee. Moet je paard een deken op? En zo ja welke past dan het beste in de situatie van jouw paard.
Voor paarden die erg gevoelig zijn voor wisseling van het rantsoen (van wei naar stal/paddock en andersom) of last van hun buik krijgen door de verandering in temperatuur, is een goede Probiotica aan te raden. Een optimale darmflora is belangrijk voor de spijsvertering én het immuunsysteem.
Tijdens de periodes in de paddock of op de winterweides is het belangrijk om in de gaten te houden dat je paard niet teveel zand binnen krijgt. Geef met enige regelmaat een kuur met Psyllium om het zand uit de darmen af te voeren en de darmwerking te stimuleren.
En als laatste, maar minstens zo belangrijk: een blij paard zit lekkerder in zijn vel.
Dus zorg voor veel variantie voor je paard. Ruim voldoende ruwvoer, speeltjes, sociaal contact, veel vrije beweging en afwisseling in je trainingen.
0 reacties