Lees hier het blog van DHD Training Katinka de Haan over hun ervaringen.
Kunnen paarden op top niveau presteren met een Gluten-Graanvrij en laag in Suikers-Zetmeel rantsoen?
De reden dat wij Equifyt hebben gekozen als krachtvoer;
Juli 2020 ben ik geslaagd voor de opleiding Sport Horse Manager van Bartels Horse en Health Instituut in samenwerking met experts van het SMDC in Heesch en professionals op alle gebieden van voeding, revalidatie, inspanningsfysiologie en orthopedie. Toen ik in maart 2019 de eerste dag van deze opleiding volgde was het thema voeding, deze dag stond in het teken van het ruwvoer. Wat een eye opener was dat! Graag neem ik jullie mee in mijn ontdekkingsreis om de voeding voor onze sportpaarden te optimaliseren.
Op dat moment stonden we nog met onze paarden op een pensionstal en probeerden wij steeds te zoeken naar het juiste voerbeleid. Samen met Jill dachten we dit gevonden te hebben in Marstall en Dengie en dat ging heel goed. Ze kregen daar twee keer per dag kuilgras, drie keer per dag krachtvoer en in de avond slobber met supplementen. ‘S avonds voerden wij zelf hooi bij in stal en legde het klaar op de paddock voor de volgende dag.
In de opleiding werd duidelijk dat ruwvoer centraal staat in de gezondheid van het paard en dat we met een ruwvoer analyse heel goed konden kijken waar we moeten aanvullen met krachtvoer en eventueel supplementen. Het is heel belangrijk om te kijken hoeveel hooi nodig is per paard als we kijken naar gewicht en wat we van het paard verwachten in de training en prestaties. We kwamen erachter dat we in verhouding veel te weinig ruwvoer gaven en te veel krachtvoer. Dit was waarschijnlijk de reden dat sommige van onze paarden wat te zwaar waren en sommige juist niet goed aankwamen en zelfs spieromvang miste voor de hoeveelheid en niveau training die ze kregen.
Het hooi dat wij in de avond gaven en op de paddock in de slowfeeders zat hebben laten analyseren en daar kwam uit dat de hoeveelheid suikers dat hierin zit goed is voor sportpaarden, maar een te dik paard of een paard dat gevoelig is voor hoefbevangenheid kan hier minder goed tegen. Dit moest worden aangevuld met krachtvoer en supplementen voor energie en eiwitten. Dit was alleen voor het hooi dat wij zelf gaven. Het hooi van de pensionstal konden we niet analyseren omdat daar steeds te veel verschil in zat qua kwaliteit en waar het vandaan kwam.
Op de planning stond een verhuizing naar een privé stal, namelijk onze eigen stal in de Wijdewormer. Hier hebben wij het voer helemaal aangepast; het hooi dat we al zelf gaven op de pensionstal was het hooi dat we de hele dag door zouden gaan geven. Hierop gingen wij het krachtvoer en de supplementen aanpassen. Al hele lange tijd gaven wij al onze paarden Equilin waar wij als bedrijf ook partner van zijn, dit kan je voeren als supplement maar ook alleen als krachtvoer. Wij kiezen ervoor het als supplement te voeren naast het krachtvoer. Als krachtvoer hadden wij Marstall concours en Dengie Alfa-Oil en in de avond slobber van Equifirst om de supplementen doorheen te mengen. De paarden gingen hier allemaal goed op en we waren heel tevreden. Tot we ons gingen afvragen waarom twee van onze paarden toch zo vermoeid waren en erg buikig, ze stonden niet hele dagen op het land en al helemaal niet op de middag wanneer het suikergehalte meestal het hoogst is.
We besloten het te overleggen met onze dierenarts Amber Koppen, zij stelde voor om te gaan kijken wat er gebeurt als we graanvrij zouden gaan voeren en alleen Dengie Alfa-Oil zouden geven. Wat een wereld van verschil! Ze werden met de dag dunner en energieker. We besloten alle paarden op een graanvrij voer te zetten. Na overleg met Amber Koppen zijn we gaan rondkijken naar een paar soorten voer en we kwamen uit bij Equifyt.
Equifyt sprak ons meteen aan omdat het naast granenvrij ook glutenvrij is. Het voer wordt steeds vers bereidt bij elke bestelling en veranderd met het seizoen mee. Voor ons paste het perfect bij de Equilin die we als supplement voeren. Dit deden wij alleen in de avond bij het slobber, nu hebben wij dit verdeeld over drie keer per dag. We hebben gekozen voor Equifyt Pre Active, Green Power, Alfalfa Blend en Dengie bietenpulp als vervanging van de slobber.
Ons voerschema ziet er nu heel anders uit dan een half jaar geleden. Het is voor alle paarden op maat gemaakt naast het onbeperkte ruwvoer. Op de eerste plaats komt het ruwvoer en in de zomer zit daar weidegang bij. Daarnaast geven wij verschillende soorten Equilin die bij dat specifieke paard passen en daarnaast het voer van Equifyt. Ook daarvan geven wij ieder paard een unieke combinatie en hoeveelheid wat voor dat paard (volgens ons) het meest optimaal is. Als een paard het nodig heeft geven wij extra supplementen, zoals in de zomer bij hele warme dagen zout zonder jodium en magnesium en in de winter vitamine E brokjes zonder toegevoegde selenium.
We hebben voor en een na foto’s gemaakt van elk paard en daarop is duidelijk verschil te zien. Deze staan op onze Facebook en Instagram pagina onder DHD training en dehaandressage. Behalve de merriemuesli en Equilin halen we al het krachtvoer bij Jill van Paard en Voeding in de Engewormer.
Als je wilt overstappen op het krachtvoer van Equifyt moet je dit langzaam introduceren en niet te snel willen overstappen om het paard te laten wennen. Dit geldt voor elke verandering van voer zowel ruwvoer als krachtvoer.
Website DHD TRaining https://www.dhdtraining.nl/
0 reacties