Paard & Voeding – Advies op maat  … een uitgemeten rantsoen

Een gezond microbioom met pre- en probiotica…

door | mei 6, 2023 | Gezondheidsproblemen, Lecher-antenne | 4 reacties

Bacterien uit een flesje of een potje. We horen het steeds vaker voor mens en dier. Wat is probiotica nu precies en waarom zijn deze bacterien zo belangrijk voor je darmen om het microbioom in balans te houden?

Probiotica is samengesteld uit het Latijnse woord pro (voor) en het Griekse woord bios (leven). De betekenis is dan ook letterlijk ‘voor het leven’. Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in de darmen voorkomen. Bacteriën worden al snel geassocieerd met iets slechts, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. In onze darmen bevinden zich honderden miljarden goede én slechte bacteriën. Samen vormen deze bacteriën de darmflora, ook wel het microbioom genoemd.

In het microbioom leven honderden bacteriefamilies. Elke stam bestaat uit een reeks bacteriën die een bepaalde functie hebben. Zo dragen ze bijvoorbeeld bij aan het verteren van voedsel, maar kunnen ze ook effect hebben op het darmslijmvlies. Een diversiteit aan gezonde stammen is daarom belangrijker dan een grote hoeveelheid van één familie.

Het dagelijkse rantsoen speelt een belangrijke rol bij een gezond microbioom. Kwaliteit van het ruwvoer wordt hierin vaak vergeten. De meeste paarden krijgen verpakt hooi, dit heeft te maken met opslag ruimte en prijs van het hooi. Niet iedereen heeft ruimte om onverpakt hooi droog en stofvrij op te slaan. Wanneer er altijd verpakt hooi gevoerd wordt heb je het vast weleens gezien, de schimmelvorming… Vaak worden de schimmelplekken verwijderd en dan alsnog de baal opgevoerd aan de paarden, maar let op de schimmels zitten uiteraard door de hele baal.

Paarden kunnen heel slecht met schimmels en zuring omgaan in het hooi, hier kunnen vervelende gezondheidsklachten door ontstaan, denk aan; gasvorming, buikpijn, koliek, diarree, mestwater, bewegingsklachten, en nog veel meer nare klachten…. Dit komt door het fermentatieproces.

Fermentatie wordt veroorzaakt door melkzuur bacteriën. Hoe natter het hooi verpakt wordt, hoe hoger het fermentatieproces aanwezig is in het hooi en dus hoe zuurder het hooi is. Fermentatie, temperatuurwisselingen zorgen vaak voor zuring en schimmelvorming in het hooi. Wanneer er teveel en te langdurig sprake is van zuring en schimmels in het dagelijks rantsoen brengt dit een verstoring mee in het microbioom.

Het microbioom is nauw betrokken bij veel verschillende lichaamsfuncties. Voor een optimale gezondheid is het dan ook belangrijk dat de verhouding goede en slechte bacteriën in balans is. Er wordt namelijk als het ware een oorlog uitgevochten in de darmen. De vriendelijke en goede strijders zorgen ervoor dat de slechteriken niet de overhand krijgen. 

Pre- en probiotica, wat is het verschil?
We hebben jullie nu uitgelegd wat probiotica zijn, maar je hoort ook vaak het woord prebiotica. Het scheelt welliswaar maar één lettertje maar toch is het niet hetzelfde. Om een gezond microbioom te hebben zijn prebiotica minstens zo belangrijk.

Prebiotica zijn onverteerbare vezels die de voedingsbodem vormen voor de goede bacteriën in onze darmen.  Ze stimuleren de groei en activiteit van de goede en vriendelijke strijders. Door genoeg prebiotica toe te passen in het dagelijks rantsoen zorg je voor een optimale overlevingskans van de Probiotica. Je kunt prebiotica dus zien als de voeding voor probiotica.

Het is mogelijk om natuurlijke probiotica aan het rantsoen van je paard, hond of aan je eigen voeding toe te voegen. Doe dit bewust! Wanneer je onbewust de keuze maakt om een verandering toe te passen in het microbioom kun je meer schade aanrichten dan je denkt. Wanneer het microbioom in balans is kan dit volledig uit balans raken en wordt de klacht alleen maar erger.

Er zijn verschillende redenen waarom een probioticum wél nuttig kan zijn. Na een antibiotica kuur wordt vaak een probioticum geadviseerd. Antibiotica zorgt er namelijk voor dat niet alleen de slechte, maar ook een groot deel van de goede bacteriën uit de darm verdwijnt en brengt ook de nodige disbalansen in de darmen met zich mee. Probiotica kan dan worden ingezet om de oude balans in het microbioom terug te brengen maar nogmaals, doe dit niet zomaar.

Een groot deel van de bacteriën uit voeding overleeft de zuurtegraad van de maag niet. De probiotica komen daardoor niet aan op de plek waar ze horen te zijn. Dit is helaas ook vaak het geval bij probiotica supplementen. Poeders die al te ver bewerkt zijn of zo’n lange houdbaarheidsdatum hebben dat het bijna niet kan dat je daar zogezegde levende bacterien mee toedient. Maar hoe herken je dan een goed probiotica supplement? Een goed probiotica supplement bevat minstens acht verschillende soorten bacteriële stammen. Daarnaast is het belangrijk dat de bacteriën het maag-darmkanaal overleven. Verder is het aan te raden om pre- en probiotica te combineren om de overlevingskans van de microben te vergroten.

Wil je meer informatie over het supplementeren van pre- en probiotica? Kom dan langs in de winkel of neem contact met ons op voor een passend supplement.

4 Reacties

  1. Lianda

    Mijn paard is erg slim heeft weinig energie. De dierenarts meet een laag hb. Mesto der ziek gaf een lichte eirmvesnetti g aan en mijn paard werd ontwormd echter kreeg ik hierna t advies om na 2 weken ern 5 daagde ontworming kuur te doen zodat ook alle larven werden aangepakt. Ik ben bang dat dit een aanslag op zijn darmen kan zijn en twijfel of t zinvol is om een pre en probiotica te geven voor extra ondersteuning. In het verleden is hij ooit doorgemeten en had toen ook een dis balans in zij. Darmen waardoor hij een tijd Micro cosmic blue had gekregen. Is het zinvol dit nu weer te geven?
    Ik hoor graag uw reactie

    Antwoord
    • Linda1

      Beste Lianda, bedankt voor je reactie. Wil je zeker zijn van het geven van de juiste ondersteuning dmv supplementen is het raadzaam om je paardje eerst door te laten meten dmv de Lecher-antenne. Op het moment dat je onnodig pre/probiotica gaat toedienen kun het microbioom juist volledig uit balans raken. Neem gerust contact op voor meer informatie. Mvg.

      Antwoord
  2. helga Van der meer

    Kun je me uitleggen hoe je dmv van de lecher methode dan wel weet dat een paard probiotica nodig heeft?.. Je geeft denk ik bijna altijd de verkeerde bacteriën denk ik?.. Zonder test..

    Antwoord
    • Jill

      Beste Helga,
      Bedankt voor je vraag 🙂
      Dat willen wij met alle liefde maar dat wordt een heel lang anwtoord om dat goed uit te kunnen leggen.
      Op onze website staat bij het stukje Lecher-Antenne meting uitgelegd hoe de Lecher-Antenne werkt en meet.
      Even in et kort een toelichting;
      We kunnen meten of er een schimmel actief in de darmflora is, waardoor het microbioom uit balans raakt. Door verschillende soorten combinaties van pro-pre biotica te testen op het paard tijdens de meting, kunnen we zien welke het beste aanslaat bij het dier.
      Mocht je een verdere toelichting willen dan verzoek ik je om ons even te bellen 🙂

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.