De dagen worden langer, de temperatuur stijgt en overal verschijnen weer de eerste groene sprietjes in de weilanden. Voor veel paarden betekent dit maar één ding: de wei op! Maar voordat je je paard loslaat in dat heerlijke, sappige gras, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Een plotselinge overgang van hooi naar vers gras kan namelijk problemen veroorzaken, zoals spijsverteringsklachten, hoefbevangenheid en gasophopingen.
Met een goede weloverwogen aanpak kun je je paard veilig laten wennen aan het weideseizoen en optimaal laten genieten van het verse voorjaarsgras! Wij hebben alvast een aantal tips voor jullie klaargezet!
1️⃣ Bouw het grazen rustig op
Na een winter op hooi heeft de spijsvertering van je paard zich aangepast aan vezelrijk, droog ruwvoer. Vers gras bevat veel meer suikers en vocht, wat een flinke verandering betekent voor de darmflora. Een te snelle overgang kan leiden tot diarree, gasvorming en koliek.
Begin daarom met korte graasmomenten van 15-30 minuten per dag en verleng deze tijd geleidelijk over een periode van 2 tot 3 weken. Dit geeft de darmflora de kans om zich aan te passen.
2️⃣ Let op het fructaangehalte in het gras
Vers gras kan verraderlijk zijn, vooral in het vroege voorjaar. Dit komt door fructaan, een soort suiker dat in gras wordt opgeslagen en een rol speelt bij hoefbevangenheid. De hoeveelheid fructaan in het gras schommelt gedurende de dag:
🟢 Laag fructaan – ‘s Ochtends vroeg en later op de avond
🔴 Hoog fructaan – Overdag bij fel zonlicht, vooral na koude nachten
Wil je veilig weiden? Laat je paard bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond grazen en vermijd zonnige, koude dagen waarop het fructaangehalte piekt.
3️⃣ Voorkom hoefbevangenheid en schommelingen in de suikerstofwisseling
Sommige paarden hebben een gevoeligheid voor suikers, zoals sobere rassen (bijvoorbeeld Fjorden, Haflingers, IJslanders en Shetlanders) en paarden met aanleg voor overgewicht of insulineresistentie.
Een supplement zoals Phytonics Gluco Balance kan ondersteunen bij het stabiliseren van de suikerstofwisseling en het voorkomen van pieken in de bloedsuikerspiegel. Dit kan een super mooie aanvulling zijn, vooral bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid.
Phytonics | Gluco balance | 500gram – Paard en Voeding
4️⃣ Check de weide op veiligheid
Voordat je je paard loslaat, is het slim om een grondige weidecheck te doen:
✔️ Zijn de afrastering en omheining nog stevig?
✔️ Zijn er geen giftige planten (zoals jacobskruiskruid of boterbloemen)?
✔️ Is er voldoende vers drinkwater en schaduw?
✔️ Zijn er scherpe voorwerpen of gaten in de grond waar je paard in kan stappen?
5️⃣ Zorg voor voldoende beweging
Weidegang betekent niet altijd voldoende beweging. In een kleine of rijke weide krijgen sommige paarden meer calorieën binnen dan ze verbranden. Blijf dus goed opletten op de conditie van je paard en pas indien nodig de training of het rantsoen aan.
6️⃣Magnesium citraat
Magnesium is onmisbaar voor een gezonde spier- en zenuwfunctie. Tijdens het weideseizoen helpt het bij het ontspannen van de spieren en voorkomt spierstijfheid en kramp. Het vermindert stress en nervositeit en 1 van de allerbelangrijkste als aanvulling op het weideseizoen; Het helpt ondersteunen van de suikerstofwisseling. Magnesium helpt insuline efficiënter werken, wat bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Phytonics Gluco balance en Magnesiumcitraat zijn de combinatie voor het weideseizoen.
Door deze stappen te volgen, help je jouw paard om op een verantwoorde manier te genieten van de wei, zonder gezondheidsrisico’s. Wil je extra ondersteuning of advies over voedingssupplementen en een gezonde start van het weideseizoen? Neem dan contact met ons op!
0 reacties