Paard & Voeding – Advies op maat  … een uitgemeten rantsoen

Ziekte van Lyme

door | apr 4, 2023 | Gezondheidsproblemen, Lecher-antenne | 0 Reacties

Het wordt steeds warmer in Nederland en dat houdt in dat we steeds vaker met teken te maken krijgen. Teken kunnen het hele jaar door getroffen worden in Nederland en zijn niet alleen in bossen te vinden. Ook weilanden, tuinen en strandgebieden zijn huisvesting voor teken.
Tekenbeten bij een paard kunnen voor nare klachten zorgdragen. Met het doormeten doormiddel van de Lecher-antenne komen we steeds vaker de ziekte van Lyme tegen.

Zowel bij mensen als paarden en ook bij honden komt het voor dat de teek niet wordt gezien, voordat hij loslaat. Bij mensen zie je vaak een rode kring rondom de plek van de beet na de besmetting en kan daardoor alsnog worden herkend. Maar niet bij alle mensen gebeurt dit. En bij paarden en andere dieren met vacht is het nog minder aan de orde, vanwege de bedekkende vacht. Vaak als de beet en de kring niet worden gezien (of lang geleden zijn en daarom uit de herinnering), vormen klachten zich langzaam in de loop van de tijd. Dit komt veel voor en is meteen ook de kern van de reden dat de ziekte laat wordt herkend.

Borrelia Burgdorfi

De ziekte van Lyme wordt niet veroorzaakt door een parasiet maar door onder andere een bacterie: Borrelia burgdorfi. Deze bacterie wordt overgebracht door teken maar o.a. ook muggen, vlooien en luizen kunnen deze bacterie overdragen. Afhankelijk van de plek waar de teek wordt gevonden kan tot 75% van de teken zijn besmet met de Lyme bacterie. Hoe langer de teek zit hoe groter de kans op besmetting. Omdat teken vaak niet worden opgemerkt, worden de symptomen pas laat opgemerkt en pas ontdekt als het al chronisch is

De ziekte van lyme vaststellen

Kan ik de ziekte van Lyme via een bloedonderzoek laten vaststellen?
Met behulp van een bloedonderzoek test kunnen de afweerstoffen van het paard tegen Borrelia (Lyme)  worden gemeten. De antilichamen tegen Borrelia worden alleen niet direct aangemaakt. Vaak kan de ziekte daarom pas na 3 tot 8 weken worden aangetoond en in sommige gevallen zelfs helemaal niet. Er worden namelijk lang niet altijd antilichamen aangemaakt.

Kunnen jullie het nog aan, alle foto’s van deze griezelbeestjes? Bovenstaande foto is de 3 fases waarin een teken vrouwtje zich kan laten zien. Als nymph, als volwassen vrouwtje (met rode achterkant) en als volgezogen teek.

Een tekenbeet, en nu?

Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Gebruik GEEN alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen vóórdat je de teek verwijdert hebt.

Pak de teek met een puntig pincet, een tekenharkje of een tekentang zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop achter blijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet pas daarna het beetwondje met 70% alcohol of jodium.

Waarom geen alcohol of ontsmetting voordat de teek uit de huid is?

Je irriteert een teek door hem in te smeren met alcohol of andere ontsmettingsmiddelen.

Als een teek in de huid vast zit, kan het namelijk speeksel of andere stoffen in het lichaam brengen. Dit gebeurt doorgaans pas na 12 tot 24 uur, maar als de teek wordt geïrriteerd kan de teek direct de stoffen loslaten. In het speeksel zitten irriterende stoffen en ook ziekteverwekkers.  Als de teek geplet wordt, knijp je ook meer vloeistoffen van de teek naar de huid toe. Zorg dus ook dat je de teek niet plet of er druk op uitoefent bij het verwijderen.

Vermoeden bevestigen?
Doormiddel van de Lecher-antenne kunnen wij een mogelijke Lyme-besmetting opsporen. Dit hoeft zoals bovenstaand niet altijd uit een bloedonderzoek te komen, maar kan al wel veel schade in het lichaam aanrichten, zeker wanneer dit laat ontdekt wordt.

Vaak zien wij bij het doormeten van paarden dat deze al wat verzwakt zijn, een vorm van ataxie hebben, vermagerd zijn, futloos, koorts hebben, slecht eten, vocht onder de buik en vocht in de benen hebben.

Het imuumsysteem meet laag, evenals neurologisch.

Gelukkig is Holistisch gezien de Lyme redelijk goed te behandelen!
Heeft jouw paard ook een aantal symptomen die hierboven beschreven staan of kom je er niet uit en zegt je gevoel dat er iets speelt? Neem dan contact op en laat je paard een keer volledig doormeten met de Lecher-antenne!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.