Glutenintolerantie bij paarden, bestaat dat? Jazeker! En meer dan wij denken. De laatste jaren wordt deze intolerantie steeds meer in het licht gebracht in de humane wereld, maar ook bij dieren, waaronder onze paarden kunnen last hebben van deze vervelende aandoening. In deze nieuwsbrief vertellen wij jullie meer over de symptomen, behandeling en aanpak.
Glutenintolerantie wordt bij mensen ook wel coeliakie genoemd en is een voedselallergie tegen eiwitten die in granen voorkomen, de zogenaamde gluten..
Glutenintolerantie ontdekken we steeds vaker bij paarden en komt veel vaker voor dan men denkt.
Onderweg komt Jill met de Lecher-antenne metingen veel Gluten intolerantie tegen bij paarden. Deze paarden hebben vaak “vage” klachten waar men niet uitkomt.
De klachten die ik meestal tegenkom zijn;
Vermagering, apathisch, spierverlies, slechte vacht, lusteloos, terugkerende koliek klachten, ontstekingen in de dunne darm-maag.
Wat zijn gluten?
Er zijn twee soorten gluten, namelijk gliadines en glutenines. De gliadines zijn de oorzaak van de reactie en de bijhorende klachten. Gliadines komen voornamelijk voor in granen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt. Tarwe is glutenrijk, 80% van het eiwit bestaat uit gluten en het bevat veel gliadines. In haver, maïs en rijst zitten nauwelijks tot geen gliadines. Spelt, zogenaamde wilde tarwe, bevat wel gliadines en is dus ongeschikt wanneer jouw paard een gluten intollerantie blijkt te hebben.
Welke klachten kunnen ontstaan?
Wanneer er een allergie tegen gluten bestaat, herkent het lichaam de gluten als ‘gevaarlijk’, waardoor er een ontstekingsreactie in de dunne darm optreedt. Onder invloed van die ontstekingsreactie sterven darmcellen af. Aangezien die darmcellen noodzakelijk zijn voor vertering van voedsel en het absorberen van voedingsstoffen, raken deze functies door een glutenallergie verminderd.
Klachten die kunnen ontstaan (bij mensen) zijn dan buikkrampen, gewichtsverlies, diarree en een opgeblazen buik, maar deze klachten zijn vergelijkbaar bij onze paarden.
Verder ontstaan vaak vitamine- en mineralentekorten door een verminderde opname in de dunne darm, waardoor o.a. bloedarmoede en botontkalking kunnen optreden.
Komen deze klachten jou bekend voor, kom je maar niet tot de kern van de klacht waar jouw paard of pony last van heeft? Gluten intollerantie kan worden uitgemeten doormiddel van de Lecher-antenne. Wil je meer informatie over het doormeten van jouw paard, kijk dan op de Lecher-antenne pagina of neem contact met ons op.
Help, mijn paard heeft de diagnose gluten intolerant, en nu?
We weten allemaal dat onze paarden vitamines, mineralen en vooral kwalitatief goed ruwvoer nodig hebben. Een paard op alleen ruwvoer zetten werkt over het algemeen niet, deze paarden komen vaak een vitaminen en mineralen te kort. Maar een paard met gluten intolerantie voeren, dat is nog niet zo makkelijk als men denkt…
Vele voermerken beweren dat zij Glutenvrij voer op de markt hebben gezet, maar dit is niet altijd de waarheid. Paarden die echt een pittige Gluten Allergie hebben, die kunnen ook niet tegen sporen van gluten. En laat het nou net zo zijn dat vele fabrikanten graan en graanvrij produceren in dezelfde machine en op dezelfde band.
De machines worden vaak alleen even schoon geblazen met lucht, waardoor er altijd nog sporen van gluten achterblijven.
Paard & Voeding heeft zich verdiept in het Glutenvrij voeren.
Wil je advies op maat waarvan je zeker weet dat jouw paard geen Gluten sporen binnen krijgt en het rantsoen passend op jouw paard is samengesteld, neem dan contact met ons op.
Hallo, ik heb vorige lente een camargue paard gekocht uit Zuid-Frankrijk. Een sober ras… en natuurlijk krijgt hij hier bij mij goed lekker eten (muesli, goed hooi) Na een paar maanden krijgt mijn paardje diarree… eerst denken we zand… omdat er wel zand in de mest zat.. maar de diarree bleef duren. Ik vermoed dus dat een glutenintolerantie ook best wel eens mogelijk zou kunnen zijn. Nu krijgt hij hooi (niet besmest, vrij arm) en Vitalbix dailey complete + fibermix van Vitalbix (beiden graanvrij) en het gaat al beter met de darmen. Ik heb ook een test laten uitvoeren voor IBD en voor bloedparasieten (die via teken die leven in Frankrijk kan overgebracht worden op paarden) maar daar heb ik voorlopig nog geen resultaat van. Maar aangezien het nu al zonder medicatie beter gaat omdat ik hem graanvrij probeer te voeren , vermoed ik dus wel dat het wel eens een glutenprobleem zou kunnen zijn. Zou u mij hierover wat meer kunnen zeggen hoe ik dat dat best aanpak..? Alvast bedankt. groetjes
Katlijn
Beste Katlijn,
Wat goed dat je er bewust mee bezig bent.
Je kunt of dmv een uitgemeten rantsoen een afspraak met ons maken voor een meting, of online op de website voedingsadvies op maat aanvragen.
Gr Jill
Beste,
Mijn paard is een spanjaard en al maanden problemen met diaree…
andere voeding geprobeerd een darmbioptie zelfs een traunsfaunatie en alles wijst een ontsteking in de darmen uit maar niemand heeft een idee wat de ontsteking veroorzaakt…
Als hij op medicatie (cortisone) staat gaat het super met zijn mest maar vanaf we deze beginnen afbouwen gaat het weer terug slechter…
Ik begin ook meer te denken aan een allergie met name gluten.
Hij krijgt nu als krachtvoer de cavalor fiber force en ala balancer vitalbix daily complete.
Groetjes Yana
Hoi Yana,
Laat je paard een keer doormeten door ons!
Dan kunnen we zien of dit zo is en het bij de bron aanpakken