Paard & Voeding – Advies op maat  … een uitgemeten rantsoen

Een hoofdstel op maat, waarom zo belangrijk?

door | dec 3, 2022 | Hoofdstel en bit op maat | 0 Reacties

Een zadel op maat, mooie dekjes…maar een hoofdstel wat eigenlijk totaal niet past bij je paard. Helaas komt dit heel veel voor, terwijl het juist zo belangrijk is dat een hoofdstel “echt” past bij jouw paard. Met Bridle2Fit maken we een hoofdstel op maat. Vele aanleuningsproblemen komen dan ook bij een niet passend hoofdstel voor. Een paard dat erg kanteld met het hoofd, schudden van het hoofd tijdens het hoofdstel indoen/rijden, hoofd omhoog gooien, strak in de aanleuning, dit kunnen ook gevolgen zijn van een “niet passend hoofdstel”.

Het gebruik van een hoofdstel op maat is van invloed op de beweging van een paard, dat is een uitkomst van verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Deze invloed loopt helemaal door tot in het achterbeen van een paard. Maar wat is nu precies ‘op maat’? In deze nieuwsbrief geven we jullie de feiten en fabels omtrent een goed passend hoofstel. 

Wist je dat een paarden oor meer dan 16 spieren bevat?

Elk oor bevat maar liefst 16 spieren die het oor 180 graden kunnen laten draaien. Dan te bedenken dat het meest vervelende drukpunt van een gemiddeld hoofdstel achter of tussen de oren zit.  Hoofdschudden, een scheve aanleuning of zelfs onregelmatige bewegingen kunnen komen door een niet goed passend kopstuk
.

Anatomisch kopstuk

Vaak zien wij paarden die schudden met het hoofd of paarden die echt geen hoofdstel willen aannemen. Dit probleem zit ‘m vaak in het kopstuk wat te dicht achter de oren zit en hier duidelijk voor nare drukpunten zorgt. Daarnaast kan een “niet goed” passende frontriem ook zorgen dat een kopstuk naar voren getrokken wordt. Waardoor er meer druk ontstaat achter de oren van het paard.
Een anatomisch gevormd kopstuk in 6 verschillende modellen? Je zult wel denken, anatomisch is anatomisch toch?
Het tegendeel is waar, de kopstukken van Bridle2fit zijn er in 6 verschillende modellen.

Uitsparing voor de oren, wat bewegingsvrijheid van de oren bevordert. Verbrede bovenstukken met zachte padding zorgen voor een fijne drukverdeling. Bij sommige kopstukken is er zelfs een onafhankelijke drukverdeling en hierdoor ook minder druk op de nek.

Aanleuningsproblemen

Vele aanleuningsproblemen komen bij een niet passend hoofdstel voor. Een paard dat erg kanteld met het hoofd, schudden van het hoofd tijdens het hoofdstel indoen of tijdens het rijden, hoofd omhoog gooien, strak in de aanleuning, dit kunnen allemaal gevolgen zijn van een “niet passend hoofdstel”. Paarden die beperkt worden door een slecht passend hoofdstel kunnen gaan compenseren in hun beweging of ook door af te buigen in bijvoorbeeld de C2-C3 wervels, oftewel de valse knik wat verkeerde slijtage in de halswervels kan veroorzaken. Waar al duidelijk was dat te strakke singels en slecht passende zadels van invloed zijn op de beweging, zijn slecht passende hoofdstellen dat ook.

De perfecte neusriem

Onderzoek heeft aangetoond dat neusriemen net als kopstukken veel druk kunnen uitoefenen en daarmee van invloed kunnen zijn op de beweging van het paard. De maximale druk van een neusriem bevindt zich aan de zijkanten van het neusbeen. De hoge neusriem die het meest gebruikt wordt, oefent aanzienlijke druk uit aan de onderrand van de neusriem, wat geassocieerd wordt met een verminderde beweging als deze te strak of op de verkeerde plek zit. Een perfecte neusriem is van zacht leder, geeft vrijheid bij de bitringen, geeft vrijheid voor de neus zenuw infraorbitalis en heeft een zachte padding. 

Interessant detail: de zo slecht bekendstaande Mexicaanse neusriem, mits niet te strak aangesnoerd natuurlijk, geeft juist de minste druk. Dat is omdat het drukpunt bovenop het neusbeen ligt en niet aan de zijkant, waar het dikker is. Hij zit ook boven de hoofdslagader en andere aders die daar ook lopen en knelt daardoor minder snel weefsel af.

Zonder neusriem dan?

Je zou denken dat zonder neusriem rijden dan de oplossing zou zijn, maar het tegendeel is waar. Een neusriem geeft een hoofdstel en het bit juist stabiliteit. Uit hetzelfde onderzoek is ook gebleken dat paarden juist stabieler bewegen met neusriem, dan zonder.
Als een paard instabiel loopt, zal hij constant stabiliteit zoeken wat symmetrie en prestatieverlies kan veroorzaken, zo zeggen de onderzoekers. Het gebruik van een neusriem om de stabiliteit van de ligging van het bit en het hoofdstel te verbeteren, zou daarom een positieve invloed op de beweging hebben.
Net als bij een kopstuk is de neusriem dus van invloed op de beweging van een paard. 

Hoofdstel belangrijkste knelpunten

Keuzestress

Wanneer Paard & Voeding langs komt, met alle verschillende soorten kopstukken, bakstukken, frontriemen en neusriemen is niet alleen de maat geheel belangrijk. Het oog wil ook wat. Bruin, zwart, met lak, zonder lak, wit onderlegd, laag, breed of smal er is zoveel keus! We laten alle opties open. Omdoen, afdoen, opnieuw kijken of toch nog een keer de andere optie zien of toch nog even dat andere kleurtje bekijken? Geen probleem. Wij nemen alle tijd om een perfect passend hoofdstel aan te meten. Paard & Voeding heeft een grote voorraad in verschillende uitvoeringen, kleuren en maten van ieder onderdeel. 

Hoofdstel fitter

Paard & Voeding is één van de resellers en hoofdstel fitter van Bridle2fit. Wil je zeker weten dat jouw hoofdstel 100% past en geen belemmering is voor je paard of pony? Neem dan contact met ons op, we checken en controleren je hoofdstel waarvan sommige onderdelen misschien opnieuw gebruikt kunnen worden met aanpassingen van Bridle2fit of we meten een geheel nieuw hoofdstel voor je aan. Maak een afspraak

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.