Granen en Gluten in Hondenvoer: De waarheid achter de Ingrediënten

door | nov 8, 2023 | Gezondheidsproblemen, Gluten intolerantie, Lecher-antenne, Voeding & Supplementen | 0 Reacties

Als hondenbezitter wil je natuurlijk het beste voor je trouwe viervoeter. Een van de belangrijkste overwegingen is het voer dat je kiest voor je trouwe maatje. In veel commerciële hondenvoeders zie je ingrediënten zoals granen en gluten prominent vermeld, maar wat betekent dit eigenlijk voor de gezondheid van je hond? Laten we eens dieper ingaan op de waarheid achter deze veelvoorkomende ingrediënten.

Verpakking van hondenvoer doet een hoop!

Wanneer je in de dierenwinkel loopt of online zoekt naar de juiste voeding wil het oog vaak ook wat. En laat dit nu nét een commercieel aspect zijn waar veel grote merken op in spelen… Een veelvoorkomend beeld van deze verpakkingen is het gebruik van rassen waar mensen zich toe aangetrokken voelen. Het strategische gebruik van specifieke hondenrassen op de verpakkingen speelt in op de emotionele en psychologische banden die mensen hebben met bepaalde rassen.

De keuze van het ras op de verpakking is geen toeval. Het is gebaseerd op marktonderzoek en psychologische studies. Producenten van hondenvoer kiezen vaak voor afbeeldingen van rassen die populair zijn of als iconisch worden beschouwd. Rassen zoals Golden Retrievers, Duitse Herders, Labradors of Franse Bulldogs zijn enkele voorbeelden die vaak voorkomen. Deze rassen worden doorgaans geassocieerd met positieve eigenschappen zoals loyaliteit, vriendelijkheid of intelligentie.

Het gebruik van deze rassen op de verpakkingen creëert een emotionele connectie met de koper. Mensen voelen zich aangetrokken tot de afbeeldingen van deze hondenrassen omdat ze associaties hebben met bepaalde eigenschappen en karaktertrekken. Het wekt vertrouwen en geloofwaardigheid op bij de consument; ze geloven dat het voer dat deze geliefde rassen op de verpakking vertegenwoordigt, ook goed moet zijn voor hun eigen hond.

Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat de afbeeldingen van rassen op de verpakkingen niet noodzakelijk een indicatie zijn van de kwaliteit van het voer. Het is aan te raden om bij het kiezen van hondenvoer te kijken naar de ingrediënten, voedingswaarde en de specifieke behoeften van je hond, in plaats van alleen af te gaan op de verpakking.

Hoe check je de ingrediëntenlijst op de verpakking?

Het eerste ingrediënt in hondenvoer is meestal het belangrijkste bestanddeel in termen van gewicht. Het kan bijvoorbeeld vlees, gevogelte, vis, granen of groenten zijn. Een hoogwaardige bron van eiwitten, zoals vlees of vis, zou ideaal zijn, omdat honden van nature carnivoren zijn en eiwitten essentieel zijn voor hun groei, energie en spierontwikkeling.

Hoewel een ingrediënt hoog in de lijst staat, moet de kwaliteit ervan worden geëvalueerd. Soms worden ingrediënten in hun gedroogde vorm opgenomen in de lijst, wat de indruk wekt dat het belangrijk is, maar in werkelijkheid, wanneer het vocht wordt verwijderd, kan de hoeveelheid in werkelijkheid minimaal zijn.

Naast het primaire ingrediënt is het belangrijk om ook naar de volgende ingrediënten te kijken. Fabrikanten vermelden ingrediënten in volgorde van afnemend gewicht, dus de top vijf tot zeven ingrediënten zijn van groot belang. Zo kunnen vulstoffen, kunstmatige conserveermiddelen, smaakstoffen of kleurstoffen hoog in de lijst voorkomen, wat kan wijzen op een minder gezonde samenstelling van het voer.

Voorbeeld 1; Rijst, gedehydreerde gevogelte-eiwitten, dierlijke vetten, isolaat van plantaardige eiwitten, maïsmeel, hydrolysaat van dierlijke eiwitten, plantaardige vezels, mineralen, bietenpulp, sojaolie, visolie, kopraolie, hydrolysaat van gist (bron van Manno-Oligo-Sacchariden), hydrolysaat van schaaldieren (bron van glucosamine), Tagetes (Afrikaan) extract (bron van luteïne), hydrolysaat van kraakbeen (bron van chondroïtine).

Voorbeeld 2; 60%: Hertenvlees, Reevlees, ganzenbot, Hertenorganen
2% Eieren, 14%gedroogde wortel rauw, 13% appel rauw, 5% gierst, 2% krill, 2% kokosolie, 1% brandnetel

Bovenstaand 2 voorbeelden van verschillende brokken. Eerste product is geen duidelijkheid over het percentage van toevoegingen. Ervan uitgaande dat de eerste 5/7 producten hoofdbestanddeel zijn kun je zien dat deze brok (bijna) geen onbewerkt en puur dierlijk product bevat. Brok nummer 2 geeft duidelijk de samenstelling van een 100% brok aan. Hierbij worden pure onbewerkte producten gebruikt.
Nu is aan jou de vraag; welke brok geef je het liefst?

Granen in Hondenvoer

Granen, zoals tarwe, maïs en rijst, worden vaak gebruikt als vulstoffen in hondenvoer. Ze kunnen een goedkope bron van koolhydraten zijn en helpen bij het binden van voer. Echter, er zijn enkele belangrijke overwegingen met betrekking tot granen: Granen bieden over het algemeen minder voedingswaarde dan vlees, vis of andere eiwitbronnen. Honden zijn van nature carnivoren en hebben een dieet dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten nodig om te gedijen.

Symptomen van gluten intolerantie

Sommige honden kunnen allergisch of gevoelig zijn voor granen. Diarree, braken, buikpijn, winderigheid, of frequente darmproblemen kunnen optreden na het eten van voedsel dat gluten bevat. Jeuk, huiduitslag, overmatig krabben, hotspots en haaruitval kunnen tekenen zijn van een gluten intolerantie. Lusteloosheid, gewichtsverlies, verminderde eetlust en sloomheid kunnen ook voorkomen, maar zijn minder specifiek en kunnen veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen.

Gluten in Hondenvoer

Gluten zijn eiwitten die van nature in granen voorkomen, met mais, tarwe en gerst als veelvoorkomende bronnen. Gluten kunnen problematisch zijn om verschillende redenen:

Hoewel coeliakie vooral bekend is bij mensen, kan het ook voorkomen bij honden. Gluten kunnen maag- en darmproblemen veroorzaken en daardoor leiden tot voedingstekorten.

Zelfs bij honden zonder gluten intolerantie kunnen gluten spijsverteringsproblemen veroorzaken. Sommige honden kunnen last hebben van een opgeblazen gevoel, gas of diarree na het veelvuldig eten van voer met gluten.

Het is belangrijk om bewust te zijn van de ingrediënten in het hondenvoer dat je kiest. Als je hond geen problemen heeft met granen en gluten, kunnen deze ingrediënten deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet. Echter, als je merkt dat je hond spijsverteringsproblemen heeft, allergische reacties vertoont of lijdt aan een intolerantie, overweeg dan om voer te kiezen dat vrij is van granen en gluten.

Heeft mijn hond een gluten intolerantie?

Om de mogelijkheid van glutenintolerantie bij je hond te onderzoeken, kun je altijd zelf al een eliminatie dieet toepassen. Probeer voer te geven dat vrij is van gluten of granen en kijk of de symptomen verbeteren. Er zijn speciale hondenvoeders op de markt die glutenvrij zijn. Controleer echter altijd de ingrediëntenlijst, omdat sommige ‘glutenvrije’ producten mogelijk toch sporen van gluten bevatten. Vergeet hierbij zeker de snacks niet! Snacks bevatten veel toevoegingen en vulmiddelen om bijvoorbeeld een leuke/mooie vorm te krijgen, als bindmiddel of om het ‘dierlijke’ uiterlijk te verdoezelen.

Wil je zeker zijn dat je de juiste voeding geeft aan jouw hond? Twijfel je over de samenstelling van de brokken of het vlees die je geeft of wil je een algehele gezondheidscheck?

Laat dan jouw maatje eens doormeten doormiddel van de Lecher-antenne. Hiermee wordt de algehele gezondheid, alle voeding, supplementen en het bewegingsapparaat doorgemeten. Zo kun je een volledig uitgemeten rantsoen creëren. Lees op onderstaande link meer over de werking van de Lecher-antenne.

https://paardvitaliteit.nl/lecher-antenne-2/

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products in the cart