Iriscopie van Manolito met Annette Timmer

door | jul 24, 2020 | Gezondheidsproblemen | 0 Reacties

Stukje vanuit Annette Timmer uitleg over Iriscopie;

Met iriscopie kan ik aanvullende informatie geven.

Doormiddel van iriscopie kun je ‘zien’ waar een gedragsprobleem of een psychisch probleem vandaan kan komen

We zien bij een 2-jarig gezond paard een oog zonder markeringen. Alleen de erfelijke eigenschappen zijn zichtbaar. Door de jaren heen zie je dat de ogen veranderen.

Ik kan laten zien waar eventuele problemen zitten en je advies geven hoe hiermee om te gaan.

Hoe werkt  iriscopie?

Alle zenuwbanen zijn verbonden met het oog. Elke zenuwbaan die een prikkel geeft die anders is dan “normaal”,  geeft een teken in het oog. Deze heb ik geleerd uit te lezen .

De eerste keer dat ik een iriscopie doe, geeft mij dat een indruk van hoe het paard op dat moment is, welke veranderingen van zenuwprikkels er zijn geweest en wat het paard zijn sterke en zwakke punten zijn. Hoe een verandering zich uit bij het paard ligt aan het type paard. Wanneer de zichtbare veranderingen exact zijn opgetreden weet ik niet. Elk paard reageert anders en heeft een andere (pijn-) grens ( zenuwprikkel). Ook reageren paarden verschillend op verschillende mensen en dat heeft  te maken  met hun energie uitstraling.

Het ene paard is veel rustiger en accepteert de mens als mededier. Het andere paard blijft  de mens als onvoorspelbaar wezen zien.

Bij een vervolg iriscopie kan ik zien of er herstel is wanneer er schade zou zijn, of dat dit de constitutie van het paard nu is. Ik vergelijk de eerdere iriscopie met de nieuwe bevindingen en kan dus bepalen of de verandering er nog zit en ik kan opperen waar het vandaan komt. 

Wij mensen kunnen nadenken: in het nu, in gisteren en in morgen. Paarden zijn in het moment MAAR halen wel herinneringen naar boven alsof ze in het NU zijn. De paarden reageren daar vaak weer hetzelfde op. Deze wetenschap met iriscopie als aanvulling kan ons een completer beeld geven.

Wanneer een paard een moment gaat ervaren als veilig, dan zal zijn gedrag veranderen.

Paarden gaan allemaal anders om met hun belemmeringen en aandachtspunten. Het ene paard is gevoeliger dan het andere paard.

Uitleg nav de foto’s van Manolito zijn ogen;

Wanneer ik  kijk naar de ogen  van Manolito zie ik dat zijn linker  pupil een beschadeging heeft.

Dat valt  buiten de iriscopie .

Wel heb ik al meerdere paarden gezien met deze beschadiging en in hoeverre ze goed zien is aan een dierenarts te bepalen.

We  hebben ook foto’s buiten genomen en de werking van de puil, het sluiten in de zon en open gaan bij minder licht werkt goed.Het verslag wat ik nu schrijf kan zien aan de hand van de foto’s die ik gemaakt heb.

Manolito heeft in het verleden wel eens zijn hoofd gestoten of is gevallen en ik denk dat hij daar wel een gevoelige schedel aan over heeft gehouden en een gevoelig tongbeen.

Een goed passend hoofdstel is van belang en gelukkig ben je daar zelf mee bezig.

Hij heeft een gevoelig  karakter  maar hij kan zich wel uiten .

Alle paarden  hebben C.N.S druifjes  boven in hun puil.  Deze dienen ook als natuurlijke zonnebril en sluiten  voor de pupil in de zon.

Manolito heeft ook een  paar c.n.s  druifjes onder in de pupil zitten daardoor kan hij daar niet onder door kijken. Deze paarden moeten de mogelijkheid krijgen om uit te zoeken hoe zij het beste kunnen zien bij zonlicht. En met rijden volledig kunnen vertrouwen op hun ruiter.

Doordat hij denk ik minder ziet met zijn linker oog zal hij met zijn rechter oog willen kijken en soms daardoor zijn hoofd scheef houden .

Zijn rechteroog is zijn voorkeursoog geworden. Dat oog is verbonden met zijn mannelijk kant.

Hou er ook rekening mee dat hij aan zijn linkerkant minder ziet, daardoor wel beter voelt hoort en ruikt.

Hij heeft in het verleden last gehad van parasieten en of schimmels  die nog voor een verstoring zorgen in de spijsvertering. Nu we de iris foto’s hebben  kunnen we in het vervolg goed zien of hij niet een tekort aan mineralen en vitamines krijgt.

Dit  type  paard verzuur snel wanneer ze aan het werk moeten en dat merk je meteen op in de vorm van spierpijn en stijvigheid. Deze paarden moeten ondersteund worden om hun afvalstoffen te kunnen verwerken en met name  de nieren en de lymphe.  Wanneer je dit weet en ze hierbij ondersteund kunnen ze normaal en goed in de sport meekomen. Weet je dit niet dat zijn het vaak de paarden die een “onbegrijpelijke” fout maken  ineens  stoppen  of juist ineens geblesseerd zijn .  Spierpijn hebben terwijl ze eigenlijk “niets” gedaan hebben.

Hij heeft ook een gevoelig  lymfestelsel en bewegen om zijn afvalstoffen op te ruimen is erg belangrijk.

In zijn linker been zit een energie verstoring.

Het is van belang dat hij altijd een goed passend zadel heeft.  We zien dat hij  zijn linker zijde van zijn lichaam meer  gebruikt dat zijn rechter zijde. En aan de linkerkant  zijn buik spieren soms verkrampen. Ik denk dat dat dan te maken heeft met het lastiger onderbrengen van zijn linker achterbeen.

In 1 woord bizar…dit is Manolito zoals ik hem ken….Annette wist van te voren niets over mijn paard.

Het kantelen met zijn hoofd wat hij al vanaf jongs af aan heeft is zo herkenbaar en nu weten we ook waarom. Medisch was alles al uitgesloten, alleen zijn oog nooit laten nakijken.

Het dwars door de balken lopen zodra ik Mano recht voor een hindernis zet. Dus toch….vertrouwen op je eigen gevoel. Het leek altijd of hij het echt niet leuk vond onder de man, maar nu snap ik hem. Hij moet kunnen kijken en zijn hoofd bijdraaien. Dat is de reden dat het aan de longeerlijn altijd wel goed gaat.

Het altijd willen wegdraaien tijdens het poetsen, zodat hij met zijn rechter oog naar buiten kan kijken.

Zijn heftige reactie met zijn hoofdstel omdoen, waardoor ik zelf met Bridle2Fit ben begonnen en het probleem dus gelukkig ook meteen weg was.

Zijn verzuring en verkramping van de spieren, soms kan hij dat ineens hebben en gaat dan gewoon stil staan tijdens een training. Dit is ontstaan na zijn Koliek operatie. Puur Myo druppels geven hem hier nu veel baat bij en houdt hem soepel en los in het werk.

Een passend zadel voor ieder paard belangrijk, maar Mano heeft al vanaf jongs af aan een maat zadel en ik laat deze 2x per jaar minimaal checken, hij reageert op de kleinste aanpassingen. Uiteraard meteen een afspraak met Arno Brandt gemaakt van Brandt Zadels.

Spijsvertering: schimmels en bacterien die hebben er voor gezorgd dat hij 8 jaar geleden een maag impaction kreeg. Hij zal altijd gevoelig blijven voor schimmels en bacterien en daardoor laat ik hem ook regelmatig checken door Erik Laarakker en geef ik hem preventief 2x per jaar een kuur Phytonics Micro Comp en Cosmic Blue pro-pre biotica.

Nieren van Mano waren inderdaad wat uit balans waarvoor ik hem al een druppel Phytonics Kidney Comp gaf. Ik merkte al een paard dagen aan hem dat hij langer bleef staan met plassen dan normaal.

Zal het dan nu toch een sportpaard worden 😉

Alle gekheid op een stokje, maar wat een eyeopeners zeg!! Veel was ik al mee bezig en was bekend bij mij, maar ik kan nu vertrouwen op mijn eigen gevoel en gericht ondersteuning geven aan Mano met de juiste supplementen en training.

Onze paarden geven zelf zoveel aan, maar laten we ook echt naar ze gaan luisteren!

We zijn vorige week na 6 jaar weer gestart met de wedstrijden, dus wie weet…….

Ik kan Annette echt aanbevelen 🙂

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products in the cart