Maagzweren bij je paard; symptomen, oorzaak en behandeling

door | nov 19, 2022 | Gezondheidsproblemen, Lecher-antenne, Voeding & Supplementen | 0 Reacties

Maagzweren hoe herken je dit bij jouw paard;

Met het doormeten doormiddel van de Lecher-antenne komen we veel paarden tegen met maagproblemen. Maag en darmproblemen komen bij ongeveer 8 op de 10 paarden die doorgemeten worden voor.

Hoe herken je dat een paard last heeft van de maag;

  • Minder goed willen eten
  • Doffe vacht
  • Vermageren
  • Minder energie
  • Boos worden bij het aansingelen
  • Lichte koliek verschijnselen
  • Gapen
  • Knarsetanden
  • Heftig reageren bij overgangen tijden de training

Vele paarden lopen met maagzweren, bij ongeveer 50% van de paarden speelt dit.

Maar hoe kan het dat vele paarden met maagzweren rondlopen?
Onze paarden houden wij vandaag de dag anders dan waar onze paarden voor gemaakt zijn.
Paarden zijn van oorsprong steppedieren, die vroeger kilometers afstand maakte en op die manier steeds een beetje aan voedsel kwamen, hier wat boomschors, daar wat kruiden, een gras sprietje, wat bladeren…Vandaag de dag krijgen de paarden 2-4 x per dag een berg ruwvoer en 2 x per dag een bak vol met krachtvoer of staan ze van de ene op de andere dag op een groot groen grasland.
Waar het vaak misgaat is dat de paarden tussendoor te lang zonder ruwvoer staan.
Gezonde paarden kunnen 4 uur zonder ruwvoer en paarden die last van de maag hebben eigenlijk max 2 uur.
Daarnaast zie je ook dat de paarden die op een groot weiland staan met een groep paarden, dat er later in het seizoen vrijwel niets meer te eten is, waardoor paarden ook te weinig voedsel binnen krijgen.

Spijsvertering

Een paard maakt alleen speeksel aan doormiddel van kauwen en produceert 24 uur maagsap.
Daarnaast is de maag relatief klein>15 liter dit kun je vergelijken met een kleine emmer.
Het bovenste deel van de maag is bekleed met een dun laagje slijmvlies.
Indien het paard te weinig ruwvoer binnen krijgt, dan ligt het zure maagzuur vrij in de maag om zo te kunnen opspatten tegen het bovenste deel van de maagwand.

Dit doet uiteraard pijn bij het paard en kan het binnen 24 uur maagzweren ontwikkelen.

Herken jij bij jouw paard symptomen van een maagzweer?
Uiteraard in ernstige gevallen > altijd een dierenarts bellen!

De spijsvertering van een paard is complex, de behandeling ook. Maar wat slaat nu echt aan en past echt bij jouw paard? Wat heeft jouw paard nodig om een goede en gezonde spijsvertering te hebben?

Dit kan doorgemeten worden dmv de Lecher-antenne. Supplementen en voeding worden volledig uitgemeten op het paard met de Lecher-antenne. Hierdoor ontstaat een perfect uitgemeten rantsoen voor jouw paard.

Daarnaast is het heel belangrijk dat het management klopt;

  • Laat je paard niet te lang zonder ruwvoer staan
  • Zorg dat je paard voldoende vers water tot zijn beschikking heeft
  • Kijk naar je krachtvoer en vermijd een hoog suiker-zetmeel % > bij voorkeur overstappen op Graanvrij voeren
  • Voorkom stress; denk aan > fanatieke trainingen > wedstrijden > te lang op stal > te weinig eten > geef magnesium bij om het stressniveau te verlagen
  • Geef een supplement bij om een natuurlijk beschermlaagje om de maagwand te creëren
  • Let op met scherp voedsel als luzerne > dit kan prikken en schade aan de maagwand/slokdarm geven.

Horseflex Maagbalans

Maagzweren bij je paard. Horseflex maag balans
Er zijn verschillende producten op de markt om de spijsvertering en de maag van jouw paard te ondersteunen, maagbalans van Horseflex is hier een goed voorbeeld van. Een poedermix van diverse kruiden en mineralen ter ondersteuning van de maag en spijsvertering. Zo bevat het calcium carbonaat en hop voor het behoud van een normale zuurgraad in de maag. Heeft het dankzij kruiden als kamille, engelwortel en pepermunt een verzachtende werking op de slijmvliezen en een positieve invloed op de eetlust.

Het slijmvlies van de maag van je paard is heel belangrijk, het kan gebeuren dat maagzuur het bovenste gedeelte van de maag aantast, met maagzweren tot gevolg.

Wat doet Maagbalans hieraan? De stoffen waar Maag Balans uit bestaat hebben elk hun eigen uitwerking op de maag. Lees hier onder welke stof welk effect heeft.

Calcium Carbonaat > neutraliseert overtollig maagzuur, zodat de slijmvlieslaag of de maagwand zelf niet geïrriteerd of ontstoken raakt.

Engelwortel > werkt ontstekingsremmend, bacteriedodend en tegen maagkrampen, gasvorming, nerveuze gastritis, zweren.

Gemberwortel > stimuleert de peristaltiek in de maag en darmen, het verhoogt de aanmaak van enzymen om voedsel sneller en doeltreffender te verteren.

Hop > ondersteunt de spijsvertering. Beschermt de maagwand en ondersteunt het behoud van een normale zuurgraad van de maag

Kamille > is een super kruid, het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten.

Magnesium >  werkt ontspannend voor de maagwand waardoor deze sneller kan herstellen.

Mariadistel > bevordert en versterkt de spijsverteringsfunctie en stimuleert de eetlust, het werkt regulerend bij maag en darm problemen.

De paardenbloem > werkt o.a. vocht – en galafdrijvend, leverzuiverend en ontstekingsremmend. Paardenbloem helpt het spijsverteringssysteem en stimuleert de eetlust en brengt de maag tot rust.

Pepermuntblad > staat al van oudsher bekend om zijn gunstige invloed op de spijsvertering. Pepermuntblad heeft verder een kalmerende werking op de maag en darmen.

Zoethout > is een kruid dat een gunstige uitwerking heeft op het eerste gedeelte van het spijsverteringsstelsel. Het beschermt de keel, slokdarm en de maag. De werking is tweeledig: het legt een soort beschermend laagje op de slijmvliezen en heeft bovendien een hoge antioxidatieve waarde. Deze combinatie maakt dat er onderzocht wordt op welke wijze zoethout ingezet zou kunnen worden tegen bacteriën die maagzweren veroorzaken.

Wil jij meer weten over het gebruik van de Lecher-antenne, magzweren en de spijsvertering van een paard? Kijk de video voor nóg meer informatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products in the cart