Voorjaarskruiden

door | apr 20, 2023 | Gezondheidsproblemen, Voeding & Supplementen | 0 Reacties

Het voorjaar is in volle gang! De kruiden, bloemen en gewassen schieten de grond uit. De bermen, landen en tuinen staan weer vol met lekkernijen. Het ene paard is het ander niet, en daarmee heeft ieder paard ook andere behoeftes en voorkeuren! Paarden in de natuur eten meer dan 100 verschillende planten zoals kruiden, struiken, grassen, bomen, mossen en ook aarde, dit naar uiteraard naar behoefte en beschikbaarheid gedurende de seizoenen.

Kruiden zijn alle plantjes met een niet-houtachtige stengel. Iedere plant bevat actieve stoffen die van belang zijn voor zowel de plant zelf als voor het dier. Het gebruik van planten of plantendelen (bladeren, bloemen, zaden, wortels) en dus ook kruiden, wordt Fytotherapie genoemd. 

Kruiden kunnen niet maanden of jarenlang gegeven worden aan het paard; Belangrijkste is dat je bewust ben waarom je een kruid inzet en dat je eventueel bij twijfel altijd contact opneemt met je dierenarts of voedingsdeskundige.

Na 5-6 weken kan de werking van het kruid verminderen dus als je dan voor een langere tijd bewust kiest gezien de gezondheidsproblemen, las dan regelmatig een rustperiode in.

Kruiden hebben een langere tijd nodig om aan te slaan dan een tinctuur of medicatie, dus kijk naar de klacht en of de tijd aanwezig is om met kruiden aan de slag te gaan. Bij twijfel, neem altijd contact op met een voedingsdeskundige of therapeut.

Er zijn talloze kruiden en planten die de grond uitschieten. Vergeet niet dat er ook diverse soorten zijn die absoluut niet geschikt zijn om te voeren. De meest voorkomende giftige soorten in Nederland zijn; jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver. Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.

Natuurlijk zijn er ook een heleboel soorten die gedroogd of vers gevoerd kunnen worden. Elk plantje bevat namelijk andere vitamine, mineralen, aminozuren en sporenelementen die jou paard op dat moment goed kunnen ondersteunen. Je zult merken dat wanneer jouw paard vrije keus van grazen heeft hij/zij heel goed weten wat wat ze nodig hebben! Sommigen dieren zijn verzot op kleefkruid, en anderen zoeken direct naar paardenbloemen op het veld.
We hebben een aantal meest bekende planten en kruiden en hun eigenschappen op een rijtje gezet die ‘veilig’ gevoerd kunnen worden.

Brandnetel
Brandnetel heeft een kalmerend effect op het immuunsysteem en helpt hierdoor tegen allergische aandoeningen zoals stofallergie en hooikoorts. Omdat brandnetel vol zit met mineralen en vitaminen is het heel heilzaam bij bloedarmoede, zwakte en bij herstel na ziekte.Verder werkt brandnetel bloedzuiverend doordat het de leverwerking ondersteund. Hierdoor helpt het ook bij huidproblemen. Brandnetel heeft een positief effect op de galproductie, de wortels van de plant zijn goed bij nieren- en plasproblemen. Het kiezelzuur versterkt het bindweefsel (denk kraakbeenslijtage en peesblessures) en de hoge dosis mineralen helpt om de botten sterk te houden.

Goudsbloem/Callendula
De bladeren en de bloemen van de goudsbloem zijn zeer goed voor oa de lever en de gal. Goudsbloem werkt bloedzuiverend, voor een goede spijsvertering, daarnaast een zeer verzachtende werking voor huidklachten zoals wonden en eczeem.

Dovenetel
Deze plant, die in wit, paars en geel voorkomt, werkt bloedzuiverend en versterkend. Dovenetel is een gezonde snack voor paarden die te kampen hebben met problemen aan de luchtwegen, zoals bronchitis en ontsteking, omdat het een ontstekingsremmende en verzachtende werking heeft op de slijmvliezen. Het heeft een positief effect op de huid: ideaal dus voor paarden die last hebben van zomereczeem, mok, CPL, etc. 
Bevat slijmstoffen, bitterstoffen, looistoffen, vitamine B, C, histamine, kalium, etc.
 

Meidoorn
Meidoorn is een heester met scherpe doorns met rode (niet giftige) vruchten. Meidoorn wordt al eeuwen lang gebruikt als geneeskrachtige plant. Meidoorn is goed voor de bloeddruk, gunstige invloed op de bloedsomloop en bevordert de doorbloeding. Daarom staat Meidoorn bekend als HarteKruid, een Hart Kruid! Meidoorn voor oudere paarden een waardevol kruid zijn bij extreme weerstomstandigheden (hitte of kou). Meidoorn heeft een goede invloed op de spijsvertering.
Meidoorn is rijk aan flavonoïden, fenolzuren, etherische olie en vitamine C.

Paardenbloem
​Paardenbloem stimuleert de lever en werkt urine afdrijvend. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en verhoogd daarnaast ook de weerstand, waarvan paarden met zomereczeem en/of andere klachten baad zullen hebben. In het voorjaar kan je de bloemen plukken en verse bladeren voeren. In het najaar kan je wortel uitgraven, waar dan alle krachten in opgeslagen zitten.
Bevat bitterstoffen, vitamine B1, B2, B3, C en bètacaroteen, flavonoïden, calcium, mangnesium en meer. 

Kleefkruid
Kleefkruid is de perfecte ondersteuning voor paarden die last hebben van zomereczeem, mok, en chronisch progressief lymfoedeem (CPL).  Dit kruid blijft niet enkel aan je kleding of aan de vacht van dieren hangen, het voert ook afvalstoffen uit je paard zijn lichaam af. Daarnaast helpt het bij ontstekingen, weefselherstelling en jeuk en heeft het een bloedzuiverende werking. Bevat flavonoïden, cumarine, organische zuren, bittere iridoïden en meer. 

Fluitenkruid
Deze grote schermbloemige plant wordt vaak verward, maar is een echte voorjaarsbloeier, ideaal om te leren determineren in het voorjaar dus.  Fluitenkruid kan een mooie aanvulling vormen als voorjaarschoonmaker en oppepper, dankzij de reinigende eigenschappen. De gehele plant – van wortel t.e.m. bloemen zijn eetbaar en mineraalrijk. 

Herderstasje
Herderstasje werkt bloedstelpend wat van pas komt bij (schaaf-)wonden die slecht genezen of als ”eerste hulp” bij bloedende wonden.

Madeliefjes
Madeliefjes worden niet door alle paarden graag gegeten, maar ze werken zeer bloedzuiverend, helpen de darmflora te herstellen na een antibioticumkuur, hebben een goede invloed op de huid en werken weerstandsversterkend. 

Weegbree
Weegbree is in de meeste tuinen of weides wel te vinden. De smalle en de grote weegbree lijken wat betreft de werking erg op elkaar, alleen heeft de grote een bijna rond blad en de smalle een langwerpig blad.  In het najaar en winter helpt weegbree bij luchtweginfecties en het herstellen van de longen. Ook bij ontstekingen en zweren aan de maag, en darmen helpt dit kruid maar ook om de spijsvertering en stoelgang te ondersteunen. Daarnaast helpt het de nieren en urinewegen om overtollig vocht en afvalstoffen af te voeren.
Weegbree bevat veel mineralen zoals kalium en zink, is rijk aan vitamine C en K en kun je probleemloos geven aan je paard. Je vind zowel de smalle als de grote terug in veel weides en grasvelden, paarden eten er dan ook graag van.

Witte- en Rode klaver
​
Witte en Rode klaver zijn een gezonde aanvulling op het rantsoen van je paard, doordat ze zo rijk zijn aan mineralen (calcium, kalium, magnesium) en vitaminen (A, B2, B3, C en E).  Deze plant heeft een reinigende werking en kan gebruikt worden als zachte ‘detox’ en bij klachten aan de luchtwegen. Een gezonde snack voor paarden met zomereczeem, mok, CPL, etc. maar – zoals steeds – met mate. 

Let op! De basterdklaver is giftig voor paarden. Het eten van grote hoeveelheden basterdklaver kan leiden tot fotosensibiliteit (zonnebrand); dit geeft zwelling en roodheid van de (witte) huid, lichtgevoelige ogen en leverbeschadiging als gevolg. Zowel in de weide als in het hooi komt basterdklaver wel eens voor.

Robertskruid
Robertskruid heeft dezelfde werking als de beter bekende Rozemarijn.
Roberstkruid is volledig behaard en kan je herkennen aan de rode stengel. Deze geneeskrachtige plant heeft een suiker regulerende, krampstillende en samentrekkende werking, waardoor deze gebruikt kan worden bij diarree en bloedingen. Kan gebruikt worden bij ontstekingen aan de mond en ogen. 

Bevat veel vitamine C, looistoffen, tannines, bitterstoffen en etherische olie.

Distel
Distels zijn er in alle soorten en maten. Ze worden door de scherpe stekels niet door alle paarden gegeten, maar velen zijn er dol op. Je kan de gehele plant aanbieden. Distels hebben een antibacteriële en antioxiante werking.

Kamille
Kamille heeft van nature een kalmerende en ontspannende werking en draagt hierdoor bij aan de innerlijke rust bij paarden. Daarnaast ondersteunt het de darmen en spijsvertering. Kamille kan goed gegeven worden tijdens hengstigheid maar wordt afgeraden tijdens dracht of aan lacterende merries. 


Korenbloem
Deze diepblauwe bloemen hebben een samentrekkende en heilzame werking op de huid en ogen. Korenbloem heeft een bloedzuiverende en ontgiftende werking, en kan dus ingezet worden bij spier- en gewrichtsklachten. Daarnaast hebben de bloemen ook nog een koortswerende werking en dragen ze bij aan een versterkte gezondheid.
De bloemen bevatten slijmstoffen, bitterstoffen, looistoffen, etc. 

Onderschat kruiden niet op hun werking!
Kruiden kunnen best belastend zijn voor de organen, denk hier met name aan de lever en de nieren.
Belangrijk is dus wel om te weten waarvoor je de kruiden inzet en ook dat jouw paard verder in een goede gezondheid verkeerd.


​

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products in the cart