Paard & Voeding – Advies op maat  … een uitgemeten rantsoen

Wat doet Magnesium voor uw paard?

door | apr 20, 2020 | Voeding & Supplementen | 0 Reacties

Magnesium voor uw paard

Supplementen, zin of onzin? Deze vraag wordt ons vaak gesteld bij PUUR. Eén van de supplementen waar veel over gezegd en geschreven wordt, is Magnesium.

Wat doet Magnesium voor uw paard?

Magnesium is een mineraal, dat jouw paard hard nodig heeft. Magnesium zorgt niet alleen voor signaaloverdracht van en naar de spieren, het zorgt ook voor de ontspanning van de spieren. Je zou kunnen zeggen dat calcium zorgt voor het aanspannen van de spieren en magnesium geeft de benodigde energie voor de ontspanning. Maar het doet nog veel meer. Magnesium zorgt voor de opname van calcium in de botten en voorkomt ophoping van calcium in andere weefsels. Daarnaast helpt het ook bij stress, voor niet-fysieke ontspanning dus. Zeker bij jonge dieren, die net in training zijn, maar ook na stressvolle situaties zoals verhuizing, verlies van maatje, ziekte of pijn is extra magnesium aan te raden.
Ook bij de suikerstofwisseling speelt magnesium een rol, waardoor wij bij paarden met insulineresistentie vaak goede resultaten zien na het toevoegen van magnesium. Uit onderzoek bleken 20% van de gezonde paarden een magnesiumtekort te hebben en maar liefst 50% van de zieke paarden. Uiteraard geeft ziekte en pijn weer stress waardoor de magnesiumbehoefte van jouw paard toeneemt. Vergeet ook niet dat een paard dat hard werkt vaak veel zweet en ook bij het zweten gaat er magnesium verloren.

Wat als je te weinig geeft?

In het botweefsel van paarden liggen de bouwstenen magnesium, fosfor en calcium opgeslagen. In het doorlopende proces van oud bot vervangen door nieuw bot, komen deze mineralen vrij in het bloed, waardoor ze beschikbaar worden voor andere functies in het paardenlichaam. Dit is een dynamisch proces. In het geval dat tijdens dit proces de mineralen gebruikt worden voor andere functies, dan bevat het nieuwe bot minder mineralen dan voorheen. Dit proces heet demineralisatie. Het gevolg is dat bij een langdurig magnesiumtekort, het skelet minder sterk wordt en blessures gemakkelijk kunnen ontstaan. Sterk bot bevat dertig keer zoveel calcium dan magnesium. Als een paard een calciumtekort heeft is dat dus gemakkelijker aan te vullen dan een tekort aan magnesium en hoeft er maar een klein beetje bot aangesproken te worden. Bij een magnesiumtekort moet er veel meer bot gedemineraliseerd worden met alle gevolgen van dien. Bij langdurig ernstige magnesiumtekorten zal het skelet dus niet meer van dezelfde goede kwaliteit zijn waardoor er makkelijker blessures ontstaan. Vaak zie dat paarden met tekorten wat nerveuzer worden, soms spierkrampen of last van spiertrillingen hebben. Ook komen blessures vaker voor, lopen ze stijver. Bij paarden met klachten als hoefbevangenheid en insulineresistentie is het toevoegen van een magnesiumsupplement echt de moeite waard. Een teveel aan magnesium wordt door jouw paard gewoon uitgeplast, of het leidt tot dun mesten.

Maar hoe zit het dan met krachtvoer?

In de meeste krachtvoeders zit een onjuiste verhouding magnesium calcium. Calcium onderdrukt de opname van magnesium en andere mineralen en sporenelementen. Bovendien bevatten de meeste voeders magnesium in een minder goed opneembare vorm. Een zoutliksteen bevat alleen zout.

Voor welke paarden?

In de eerste plaats is mijn stelregel: bij ziekte en stress. Pijn geeft ook stress, evenals verhuizing, verlies van een maatje of een nieuwe eigenaar. Zeker ook voor paarden die hard werken, en zwaar in training zijn en daarbij ook veel zweten. Als je paard hoefbevangen is (geweest), gevoelig is voor suikers, of gespannen is, spiertrillingen of kramen heeft, ook darmkrampen.

Welk supplement?

Laat je goed adviseren, let op eventuele vulstoffen of hulpstoffen en zeker ook de dosering. Met andere woorden: hoe lang doe ik met die pot? Kies voor een goede kwaliteit Magnesiumcitraat en bouw de dosering langzaam op naar de gewenste dosering. Een paard moet vaak wennen aan de smaak van een nieuw supplement.
Wanneer niet?

Let op bij paarden met een slechte nierfunctie. Geef daar nooit Magnesium aan zonder overleg van de dierenarts!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products in the cart