Aminozuren, eiwitten en meer! 

door | okt 24, 2023 | Voeding & Supplementen | 0 Reacties

Wanneer je geanalyseerd ruwvoer koopt voor jouw paard zul je het wel gemerkt hebben. Hoog in suikers, laag in eiwitten. Hoe kan dit en hoe gaan we hiermee om?
Ruwvoer, zoals gras en hooi, vormt de basis van het dieet van jouw paard en is van cruciaal belang voor zijn of haar gezondheid en welzijn. Eiwitten spelen een essentiële rol bij spieropbouw, immuunfunctie en algemene vitaliteit van paarden. Een tekort aan eiwitten kan leiden tot spierzwakte, verminderde prestaties en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.
Het lage eiwitgehalte in ruwvoer kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder bodemkwaliteit, groeiomstandigheden en oogstmethoden. Het is belangrijk om rekening te houden met de tekortkomingen in jouw ruwvoer om een geschikt en uitgebalanceerd rantsoen te behouden.

Dit kan onder andere inhouden dat aanvullende eiwitrijke voedingsstoffen worden toegevoegd aan rantsoen van jouw paard of het aanbieden van alternatieve eiwitbronnen.

Waarom hebben paarden eigenlijk eiwitten nodig?
Een paard dat goed in zijn bespiering zit, heeft minder kans op blessures. Goede training, uitgebalanceerde voeding en supplementen zijn bepalend voor een goed gespierd paard. Uiteraard kunt u uw paard niet laten verbeteren in zijn bespiering, door alleen een spier supplement toe te dienen zonder goede training.

Tijdens het trainen van het paard worden spiervezels afgebroken, die later in de “herstelfase” weer worden opgebouwd. Paarden die hard trainen hebben dus een hogere eiwitbehoefte (opgebouwd uit aminozuren) dan paarden die weinig getraind worden. Daarom bevat sportvoeding meer en hoogwaardigere eiwitten dan basis voer. Jonge paarden in de groei en oudere paarden hebben een hogere eiwitbehoefte dan uitgegroeide paarden. Wanneer een paard onvoldoende eiwitten binnen krijgt, worden de spieren niet voldoende gevoed, waardoor zij last kunnen krijgen van proteolyse (spierafbraak). Een ouder paard kan wel 2 keer zoveel eiwit behoeften hebben dan een jong paard. Indien zij dit niet voldoende binnen krijgen, gaat het lichaam zijn eigen vet afbreken om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Eiwitten en suikers zijn twee verschillende voedingsstoffen die in gras voorkomen en een directe invloed kunnen hebben. Momenteel is er op veel stallen nog maar weinig gras over, en na het analyseren van het hooi komen de meeste mensen erachter dat ook het hooi een erg laag eiwitgehalte bevat.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en zijn essentiële voedingsstoffen voor paarden om te kunnen groeien en presteren. Een dieet met voldoende hoogwaardige eiwitten is essentieel om ervoor te zorgen dat paarden in goede conditie blijven en hun lichaamsfuncties optimaal kunnen uitvoeren.

Suikers, zoals glucose en fructose, zijn koolhydraten die in gras voorkomen en energie leveren aan paarden. Paarden kunnen suikers gebruiken als brandstof voor fysieke activiteit en metabolische processen. Echter, te veel suikers in het dieet kunnen problemen veroorzaken, vooral bij paarden die gevoelig zijn voor insulineresistentie, hoefbevangenheid of andere metabole aandoeningen. Overmatige inname van suikers kan leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel en problemen met gewichtsbeheersing.

Eiwitbronnen
Hoe kun je het beste een gezonde en veilige eiwit bron aan je paard bijvoeren?
Hier een aantal voorbeelden;

  • Agrobs Myo Flakes
  • Equifyt Gold
  • Agrobs Luzerne +
  • Metazoa Esparcette korrel
  • Agrobs Pur Amino (nieuw!)
  • Agrobs Gipfelsturmer mineral

Wist jij dat de paarden boven de 15 jaar “Senioren” genoemd worden?
De paarden boven de 15 jaar hebben een hoogwaardigere vitamine-mineralen en eiwit behoefte. Naast senioren hebben ook de “Junioren” t/m 4 jaar een verhoogd behoefte aan hoogwaardige vitamine-mineralen en eiwitten.

MYO PROTEIN FLAKES
Myo protein flakes brengt de voedingsstoffen van weelderige weiden in de voerbak. De evenwichtige plantenpopulatie van de geselecteerde weiden zorgt voor een optimale aanvoer van essentiële aminozuren, natuurlijk β-caroteen en vitamine E voor paarden, ook na het weideseizoen. De vlokken voldoen dus aan de verhoogde voedingsbehoeften in de sport en de fokkerij. Zij kunnen ook een nuttige aanvulling op het rantsoen vormen in geval van pathologisch of leeftijdsgebonden spierverlies. MYO PROTEIN FLAKES zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt om laat geoogst, houterig en eiwitarm hooi te verbeteren en om het lage eiwitgehalte van graanvrije krachtvoeders te compenseren.

Agrons Amino Pur
Bij het uitblijven van spieropbouw ondanks regelmatige training, ook huid-, hoef- en vachtproblemen kunnen voorkomen, zelfs bij voldoende toevoer van vitamines en mineralen. Vaak ligt de oorzaak dan ook in een onvoldoende aanbod van essentiële aminozuren.
De geselecteerde samenstelling op basis van met warme lucht gedroogde weidegrassen en -kruiden evenals spirulina en lijnzaad maakt Amino pur ook voor paarden met stofwisselingsproblemen bijzonder waardevol. Een gebrek aan essentiële aminozuren kan dus op een efficiënte wijze worden aangevuld zonder het metabolisme te belasten met overmatig eiwit. Pure aminozuren zijn rijk aan hoog beschikbare aminozuren – vooral threonine, methionine en lysine.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het paard een evenwichtige voeding krijgt die voldoende hoogwaardige eiwitten bevat om aan zijn behoeften te voldoen. De juiste eiwitinname hangt af van factoren zoals het gras, de leeftijd, het activiteitenniveau en de specifieke behoeften van het individuele paard. Heb je twijfels hierover? Neem gerust contact met ons op!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products in the cart