De belangrijke rol van Omega-3 bij ontstekingsreacties

door | apr 20, 2020 | Voeding & Supplementen | 0 Reacties

Als een lichaam wordt belaagd met lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen en bacteriën, is het belangrijk dat het immuunsysteem in actie komt. De indringers moeten worden geweerd. Omega -3 speelt een belangrijke rol bij het reguleren van een ontstekingsreactie en verkleint de kans dat een mens of dier ernstig ziek wordt van de besmetting. Als er sprake is van een allergische reactie reageert het immuunsysteem te heftig. Ook hier draagt Omega- 3 bij aan het sneller stoppen van de doorgeslagen ontstekingsreactie.

Dieren kunnen, net als mensen, allergisch reageren op stoffen die voor andere dieren onschuldig zijn. Voorbeelden zijn pollen en stuifmeel van grassen, struiken en bomen en beten van cullicoïdes- mugjes, vlooien en mijten. Deze kunnen leiden tot een overmatige reactie als huidjeuk en staart- en maneneczeem.

Wat gebeurt er bij een allergische reactie?

De mestcellen, die liggen aan de oppervlakte van de slijmvliezen (over-)reageren op sommige stofjes van buitenaf. Deze cellen van het afweersysteem detecteren de stofjes waar dieren allergisch voor zijn met een soort antenne (het immuunglobuline E, afgekort tot IgE).

Als de mestcel de indringer denkt te herkennen als een schadelijke stof, komen de volgende stofjes vrij:

  1. Histamine. Dat veroorzaakt vaatverwijding, roodheid, jeuk en vochtverlies uit de neus of ogen. 
  2. Ontstekingsbevorderende stoffen (zoals interleukinen en leukotrienen). Deze trekken andere cellen aan die voor een -chronische- ontstekingsreactie zorgen. Hierdoor ontstaat er verdikking van het slijmvlies. Ook kan er een ontsteking in de longen optreden. Het slijmvlies wordt rood en dik en raakt geïrriteerd. Hierdoor ontstaat dan mogelijk benauwdheid, of rode jeukerige plekken, vooral op plekken waar veel vetophoping zit.

Dan is het van belang de ontstekingsreactie zo snel mogelijk te stoppen door een hoge dosering EPA uit Omega-3.

Natura Foundation schreef in het kader van het coronavirus recentelijk hierover een mooi artikel, waarin de belangrijke rol van Omega-3 in het normaliseren van ontstekingsreacties duidelijk wordt uitgelegd. Omdat het gaat om een gezonde balans Omega-3 en Omega- 6 vetzuren en via voeding de Omega-6 overheerst, is het advies (of) noodzakelijk om Omega-3 als olie aan het dagelijks rantsoen van dieren toe te voegen. Zeker voor dieren die allergische reacties vertonen.

Onderbouwde kennis

NML health verspreidt graag goed onderbouwde kennis en informatie op het gebied van gezondheid.
Daarvoor werken wij samen met een grote groep dierenartsen en worden wij gevoed door een aantal universiteiten, onderzoekscentra en andere opleidingsinstituten. 

Eén van de belangrijke pijlers hiervoor is het instituut Natura Foundation, waar een aantal medewerkers van NML health de opleiding volgde. Onder andere de opleiding kPNI, wat staat voor klinische PsychoNeuroImmunologie. Een opleiding voor artsen en therapeuten, om te leren met welke stofje (microbiologie en microchemie) je welke fysiologie van het lichaam kunt beïnvloeden om zo gezond mogelijk te blijven of te worden. 

Meer lezen over allergie en immuunreacties?

Lees in de kennisbank dan ook het artikel over desensibiliseren en het ondersteunen van je overgevoelige dier.

Kwaliteit

Als je kiest voor visolie als bron voor Omega-3 kies dan wel voor kwaliteit. Wist je dat je de kwaliteit van visolie afmeet aan de totoxwaarde? Lees het hier en word bewust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products in the cart