Het belang van een zandkuur

door | aug 4, 2023 | Gezondheidsproblemen, Voeding & Supplementen | 0 Reacties

In deze tijd van het jaar is het weer heel belangrijk om na te gaan wanneer jij voor het laatst een zandkuur gegeven hebt. Paarden staan veel op (korte) weides en staan vaak een langere tijd in de paddock omdat het weer dit langer toelaat. Maar dit brengt ook gevaren met zich mee. Zandkoliek is een veelvoorkomende aandoening die kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij paarden. Gelukkig kunnen we gebruikmaken van een effectieve en natuurlijke oplossing: het geven van een zandkuur!
Welke zandkuur moet ik geven? Er zijn zoveel verschillende soorten beschikbaar op de markt. Laten we beginnen met wat is zandkoliek en hoe ontstaat het?

Zandkoliek is een aandoening waarbij zand zich ophoopt in de darmen van een paard. Paarden die veel op de paddock staan, op zand gevoerd worden, of op korte weides lopen, zijn vooral vatbaar voor dit probleem. Wanneer een paard gras of hooi eet dat op de grond is gevallen of op een zanderige ondergrond wordt gevoerd, kunnen kleine hoeveelheden zand worden ingenomen. In de loop van de tijd kan dit zand zich ophopen in de darmen van het paard, waardoor er verstoppingen ontstaan die hevige pijn en ongemak veroorzaken.

Symptomen van zandkoliek zijn onder meer buikpijn, verlies van eetlust, lethargie, en in ernstige gevallen kan het leiden tot uitdroging, gewichtsverlies en zelfs dodelijke complicaties. Het is daarom van cruciaal belang om preventieve maatregelen te nemen om zandkoliek te voorkomen.

Vlozaad of Psylliumvezels?

Wij kiezen voor vlozaad! Vlozaad oftewel psylliumzaad wordt daarnaast ook vanuit klinieken op dit moment het meest geadviseerd. Dit heeft er mee te maken dat Vlozaad droog over het voer gegeven kan worden en pas een gelei vormt in maag/darm. Psylliumvezels worden direct een gelei met in contact komen van speeksel. Vlozaad wordt makkelijker gegeten en met het voeren hiervan loop je minder risico op een slokdarmverstopping. Verschil vlozaad of psyllium vezels > de psylliumvezels zijn het hoesje/vliesje van een vlozaadje

Hoe werkt een zandkuur met vlozaad?

Het voeren van vlozaad is een eenvoudige en effectieve methode om het ophopen van zand in de darmen van een paard te verminderen. Vlozaad is een natuurlijke vezel die in water opzwelt en een slijmerige substantie vormt. Wanneer vlozaad wordt ingenomen, bindt het zich aan het zand in de darmen van het paard en helpt het om dit zand veilig uit het lichaam te verwijderen. Het helpt ook om de darmperistaltiek te stimuleren, wat de beweging van voedsel door het spijsverteringsstelsel bevordert.

Het is aan te raden om gedurende 5-7 opeenvolgende dagen een zandkuur te geven om de opgehoopte zanddeeltjes effectief uit het spijsverteringsstelsel van het paard te verwijderen. Het is echter belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen.

Hoewel een zandkuur met vlozaad een effectieve behandeling is, is het nog belangrijker om preventieve maatregelen te nemen om zandkoliek bij paarden te voorkomen. Zorg ervoor dat het paard niet alleen maar van de grond eet wanneer het op een zandgrond graast. Gebruik verhoogde voederbakken of voer het hooi in een slow feeder om te voorkomen dat het hooi met zand wordt verontreinigd.

De hele maand Augustus is onze vlozaad in de aanbieding! 1,2kg van €31,95 voor €24,95 !

https://paardvoeding.nl/wp-content/uploads/2022/03/Vlozaad-1.png

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products in the cart