Hoe is Paard & Voeding ontstaan?

door | okt 8, 2023 | Voeding & Supplementen | 2 reacties

“27 jaar geleden kocht mijn vader een veulentje en vanaf dat moment begon het leven met een eigen paard. Remona is overigens nog steeds bij mij. Paarden waren de grootste passie van mijn vader en van mij en dit is dan ook nooit minder geworden. Mijn paard stond altijd op de pensionstal van mijn vader, maar na een aantal jaren kreeg ik steeds meer het verlangen om mijn paard aan huis te zetten en kocht ik in 2008 een klein huisje met een stuk grond en een grote schuur.

In de schuur paste 4 stallen, dus dat kon niet anders dan een paard erbij kopen! Als snel kwam Manolito op mijn pad, een fantastisch sport paard van net 4 jaar oud. Ik was op slag verliefd op deze knappe Duitse man en heb hem dan ook snel mee naar huis genomen.

Na een aantal maanden kreeg ik al snel een onderbuik gevoel….hij was mij te traag, wat apathisch en niet fris genoeg voor een jong paard van dit kaliber… Al snel onderzoek naar onderzoek maar daar kwam regulier niets naar boven.

Tijdens een buitenrit kreeg hij al snel koliek…..wat een nachtmerrie van iedere paardeneigenaar is. Mijn dierenarts schakelde heel snel en verwees mij direct door naar de kliniek in Utrecht, waar het OK team al stond te wachten. Mano moest direct op tafel om te zien wat er intern speelde. We mochten de operatie meekijken en al snel viel op dat er ontstekingen in de dunne darm zichtbaar waren en dat er een maag impaction (verstopping) aanwezig was.

Om de maag impaction aan te pakken moest hij snel weer op de benen staan en met Cola gesondeerd worden.

De chirurg kwam na mij en zei; de klachten die we bij jouw paard zien komen we de laatste tijd steeds meer tegen en ga dit alsjeblieft meer in de kant van voeding zoeken.

Dat werd meteen voor mij de trigger! Waar komen bij de mens deze klachten vandaan, ontstekingen in de dunne darm en maag….? Glutenallergie, al snel ging ik mij richten op de Holistische wereld en daar kwam inderdaad al snel uit dat hij een extreme gluten allergie had…. Mano moest meteen van het stro af en mocht geen granen meer eten…..maar echt glutensporen vrij voeren dat leek nog net zo makkelijk in de paardenvoedingsindustrie… Ik ging mij daar dan ook volledig op storten en kwam er al snel achter dat echt Gluten sporen vrij een heel groot verschil maakte bij Mano en wilde maar al te graag andere paardeneigenaren hier bewust van maken…. Het kon toch niet zo zijn dat Mano de enige zou zijn met een extreme Gluten allergie en wat bleek er weinig kennis te zijn over de spijsvertering en voeding bij de eigenaren.

Mijn verlangen om echt professioneel te gaan helpen en ondersteunen met paardenvoeding werd steeds groter, totdat ik 5 1/2 jaar geleden met mijn baan stopte. Ik ga van mijn passie mijn werk maken!!

Eerst ben ik begonnen met een coach opleiding, het spiegelen van de mens doormiddel van paarden.

Dit heeft mij veel mooie inzichten gegeven in mezelf maar ook met wat de paarden ons willen vertellen. En tot op de dag vandaag is dit nog steeds een hele mooie aanvulling op mijn huidige werk. Ik zeg nu steeds “ Ik ben de vertaler vanuit het paard gezien naar de eigenaar toe”. Een paard kan immers niet zelf zeggen wat er speelt…

De winkel van Paard & Voeding opende 5 jaar geleden in Wormer met puur alleen kwalitatieve hoogstaande merken, zonder onnodige smaak, geur en vulstoffen. Focus op natuurlijke producten van voeding, supplementen, homeopathie en fytotherapie. We hebben een prachtige Private Label lijn met producten op natuurlijke basis, geen siliconen, geen vulmiddelen en pure producten. De Paard & Verzorgingslijn is te gebruiken voor paard, hond en kat wat te herkennen is aan de ‘pootjes’ afdrukken onder het logo.

Al snel breidde het merkenpakket steeds meer uit en werd de winkel drukker en drukker. Voedingsadviezen werden steeds meer aangevraagd en ging daardoor ook steeds meer op locatie bij paardeneigenaren langs om adviezen te geven.

Maar mijn gevoel zei al snel “als ik advies geef zonder te weten wat er intern speelt, hoe kan ik dan een succesverhaal creëren met het nieuwe rantsoen?”

Zo ontwikkelde ik mij meer en meer en ging ik de opleiding Lecher-antenne en Biotensor bij Eric Laarakker van de Holistische praktijk Den Hoek volgen.

Wat een wereld ging er hier voor mij open! Ik wilde geen advies meer geven zonder een meting met de Lecher-antenne en zag dat er op deze manier de mooiste resultaten ontstonden bij de paarden.

Het mooie van de Lecher-antenne is dat je heel veel informatie krijgt en dat iedereen een eigen manier van werken ermee creëert. Met de huidige kennis van de algehele gezondheid van paarden en de achtergrond van kennis op het gebied van paardenvoeding en supplementen werd de cirkel steeds meer rond voor mij en volgde er de mooiste resultaten bij paarden en inmiddels ook bij de eigenaren van de paarden en andere dieren.

Ik ben nog steeds zo dankbaar aan mezelf dat ik deze stap 5 jaar geleden heb durven maken, van mijn passie mijn werk maken dat was en is de beste beslissing ever geweest!

Inmiddels ben ik zelf niet meer veel aanwezig in de winkel van Paard & Voeding, maar ben ik veelal onderweg voor metingen met de Lecher-antenne en ben ik veel te vinden op de nieuwe locatie Paard & Vitaliteit.
Mijn grootste meisjes droom was toch een eigen revalidatie stal op te zetten, maar dan net even anders dan andere…..met een Holistische kijk. Alle paarden worden bij aanvang doorgemeten met de Lecher-antenne en daar wordt het rantsoen op uitgemeten. Daarnaast worden de paarden wekelijks ondersteund met Geluidsgolftherapie, staan ze op XXL houtkrullen, krijgen onbeperkt onverpakt hooi en staan alle paarden lekker de hele dag buiten indien de gezondheid dit toelaat.

Paard & Vitaliteit Holistische zorg is een prachtige accommodatie in Nieuwer ter Aa, dit ligt centraal aan de A2 naast Breukelen. Hier hebben we onze eigen behandelruimte, 15 stallen voor vakantie en revalidatie opvang voor paarden en het kantoor waar Lin en ik veel werken is hier ook gevestigd. (meer info? www.paardvitaliteit.nl)

De winkel wordt door Linda van Aanholt (ookwel als Lin bekend) gerund zoals vele van jullie weten en is zij voor mij een hele belangrijke sparrings partner geworden en daarnaast een lieve vriendin. Samen zijn wij dan ook een ijzersterk team die 100% voor de dieren staan! “

-Jill Smit-

2 Reacties

 1. Annemieke

  Wat leuk om te lezen !!!
  Passie en Liefde staan bij jullie voorop….daarbij de fijne vriendschap en de hilarische avonturen 🙂
  Diepe buiging voor jullie beide en ga vooral zo door !!!
  👍🎉🍀

  Antwoord
  • Lisanne

   Topper die Jill 😘

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products in the cart