Jill Smit over het ontstaan van Paard & Vitaliteit

door | mei 24, 2023 | Paard & Vitaliteit | 0 Reacties

Het ontstaan van Paard & Vitaliteit…..

Een ware droom die uitgekomen is voor mij….15 jaar geleden riep ik al dat ik een eigen revalidatie stal wilde opzetten….

Paard & Vitaliteit is een kleinschalige Vakantie-Revalidatie stal die 13 januari 2023 geopend is in het kleine plaatsje centraal gelegen aan de A2 in Nieuwer Ter Aa.

Onze stal heeft in totaal 15 stallen waarvan er 5 bezet zijn met onze “vaste bewoners”.

Persoonlijk contact, alle luxe voor de paarden, niets is ons te gek.

Onze stal is net even anders dan anderen stallen aangezien wij Holisme in een hoog vaandel hebben staan. Holisme wil zeggen; “wij kijken naar het groter geheel”, huisvesting, voeding, waar zit de bron van de eventuele klacht en de algehele omgang met de paarden.

Daarnaast is onze locatie voordat wij van start gegaan zijn door Thijs Tjaden volledig door gemeten op eventuele storende en schadelijke stralingen.

Maar waarom naast Paard & Voeding ook nog een stal opzetten?

Ik kom dagelijks veel gezondheidsproblemen tegen die grotendeels te maken hebben met de huisvesting, onwetendheid en voeding.

Paarden die regelmatig ziek zijn, terugkerende koliek, peesblessures die niet goed herstellen etc.

En als je paard een blessure krijgt is het een hele opgave om dit zelf te doen, aan de hand stappen, meerdere keren per dag wonden schoonmaken, eten verspreiden over zoveel mogelijk voerbeurten, 24/7 in de gaten houden, of boxrust voor jouw paard waarvan alle vriendjes wel gewoon naar buiten gaan, dit alles brengt veel stress voor de paarden en de eigenaren met zich mee.

Met al deze heftige gebeurtenissen is je paard ineens een zorgenkindje geworden en ben je er uren per dag mee in de weer. De paarden worden vaak steeds heftiger in hun emoties doordat ze niet begrijpen waarom ze afwijken van hun dagelijks ritme en dat werkt ook in op de eigenaar met alle onzekerheden van dien.

Ik herken mezelf dan ook volledig in de voorbeelden die ik hierboven aangeef…Jaren geleden kreeg mijn eigen paard Mano koliek en moest geopereerd worden in Utrecht.

Wat een schrik en vooral wat een emoties komen daarbij kijken. Gelukkig haalde hij de operatie en mocht hij lna een lange tijd weer lekker mee naar huis….maar nu moest ik Mano ineens uitleggen dat hij 6 weken op stal moest staan en zijn vriendjes mochten wel naar buiten. Hooi mocht hij alleen in kleine porties de eerste weken aangeboden krijgen en dat wel over 6x op de dag…..

Tot 23.00 uur op stal aanwezig zijn en vooral onzekere tijden waren dit. Ik was zo bang dat ik hem weer met koliek zou treffen. Gelukkig bleef hij qua gezondheid stabiel en mocht hij na 6 weken eindelijk aan de hand stappen, maar dat heb ik meteen geweten ook…..wat een heftige energie kwam er vrij. De eerste keer in de bak stappen met de hengstenketting ging al snel fout en voordat ik het wist brak hij los en was het een en al bokken, galopperen en heftige slidings stops…..na 10 minuten kreeg ik hem eindelijk te pakken met de tranen over mijn wangen en ik zag het meteen, dit was foute boel…..er leek een opening onder zijn buik te zijn ☹ Ja hoor Mano had de volgende dag een giga

vochtplaat onder zijn buik….zijn litteken was op de peesplaat op meerdere plekken opengegaan.

Gelukkig is dit na weken, maanden en nu jaren stabiel gebleven en heb ik hem niet opnieuw moeten laten opereren.

Nog steeds ben ik heel dankbaar dat ik de gok van opereren ben aangegaan en dat ik nog steeds in en in genieten kan van mijn topper Mano.

Alleen ik kan mij voorstellen dat het voor vele eigenaren niet te doen is om een paard te revalideren aan huis of op de huidige pensionstal.

Het kost veel tijd en onzekerheid voor paard en eigenaar. Gun jezelf en je paard dan ook alle rust en vertrouwen aan de dames van Paard & Vitaliteit toe.

De paarden worden 24/7 met de camera’s in de gaten gehouden en krijgen alle aandacht en zorg die er nodig is en net dat stapje meer wat wij alle paarden zo graag geven 😊

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products in the cart