Staart- en maneneczeem

door | mrt 4, 2023 | Gezondheidsproblemen | 0 Reacties

Staart en manen eczeem (SME) is een jeukende aandoening bij paarden. De paarden hebben, zoals de naam al zegt voornamelijk jeuk aan de staart en manen, maar het kan ook op andere plaatsen voorkomen, zoals onder de buik en op het hoofd. De jeuk wordt veroorzaakt door steken van de Culicoïdes mugjes die vanaf april/mei in bos- en waterrijke gebieden voorkomen. Paarden met staart- en maneneczeem zijn allergisch voor het speeksel van dit mugje, waardoor ze na een steek erg veel jeuk krijgen.

Timing

Bij de aanpak van staart en manen geldt eigenlijk hetzelfde als bij héél veel klachten: voorkomen is beter dan genezen en de behandeling kan beter te vroeg dan te laat worden ingezet.
Het is raadzaam al in maart te beginnen met het voorkomen én bestrijden van de symptomen.
Door tijdig te beginnen met de complementaire behandeling, worden de symptomen aanzienlijk verminderd. Maar ook in de zomer is het blijven behandelen vaak nodig.

Desensibiliseren

Bij een allergische reactie maakt het lichaam afweerstofjes aan om zichtzelf te beschermen tegen de lichaamsvreemde stof, terwijl dat niet nodig is.
Om deze allergische reactie te verminderen kun je vanaf maart gaan starten met desensibiliseren: je maakt het lichaam met verdunningen van bepaalde extracten minder gevoelig voor het gif van bijvoorbeeld de Culicoïdes mug.

Gebruik voor het desensibiliseren de PUUR Culico in combinatie met de PUUR apis.

Werking van planten

De bestanddelen Calendula, Urtica, Ribus Nigrum, Avena Sativa en Heermoes ondersteunen het huidherstel van binnenuit en verminderen de primaire inflammatoire fase bij ontstekingen.
Urtica staat bekend om de vermindering van roodheid en jeuk van de huid.

Draineren

Het is verstandig om vroeg in het voorjaar te beginnen met draineren, zodat alle opgehoopte afvalstoffen, die het immuunsysteem belasten, uitgescheiden worden. Een opgeschoond lichaam zal minder heftig reageren op invloeden van buitenaf. Dit kan je het beste doen in overleg met een therapeut die een plan op maat maakt voor jouw paard.

Gestoken?

Bij jeuk en schuurplekken helpt een spray of lotion met bestanddelen als Calendula, Salvia en Hypericum bij huidherstel. Ingrediënten als Caryophyllus aromaticus, Juglans en Zwavelbloem werken verzachtend op de huid.

Totaal aanpak staart- en maneneczeem

Indien jouw paard chronisch staart- en maneneczeem heeft zijn er verschillende factoren die van invloed kunnen zijn. Als je deze tegelijkertijd aanpakt zal de behandeling succesvol zijn en de reactie op mugjes verminderen:

  • Het is raadzaam om paarden op tijd uit de wei te halen. De mugjes zijn vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang actief, dus enkel op de wei tussen 11.00 & 15.00 uur.
  • Voordroogkuil kan de zuurgraad in het lichaam verhogen waardoor er een disbalans in de darmen ontstaat. Hierdoor wordt een paard vatbaarder voor allergie en eczeem.
  • Zetmeel en granen in de voeding kunnen ook een belasting zijn voor het paard en bijdragen aan het verergeren van de allergische reactie.
  • Jong gras heeft, met name in de toppen, een hoog fructosamine-gehalte. Deze suikers zijn, in te hoge mate, belastend voor de lever en kunnen leiden tot insulineresistentie en verhogen de kans op SME en hoefbevangenheid. Naast een drainagekuur om afvalstoffen uit (onder andere) de lever af te voeren, is het daarom raadzaam paarden sober te voeren en een goede, uitgebalanceerde voeding te bieden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products in the cart