Verstoorde nier energie bij paarden

door | jan 10, 2024 | Gezondheidsproblemen, Lecher-antenne | 0 Reacties

De winterperiode brengt koude dagen met zich mee, bevroren waterbakken, minder beweging. De meesten van ons kennen het wel! Dekens, geen dekens, je kunt er uren over kletsen met elkaar. Dit is ook de tijd dat we de nier energie bij paarden eens in de aandacht brengen!

De nieren van een paard zijn verantwoordelijk voor het controleren van de hoeveelheid en samenstelling van lichaamsvloeistoffen. Dagelijks stroomt ongeveer 6.600 liter bloed door de goed doorbloede nieren.

Nierziekten bij paarden blijven vaak onopgemerkt omdat de andere nier het werk van de zieke nier kan overnemen. Symptomen van nierziekten zijn onder andere dorst, een doffe vacht en verstoord urinegedrag, wat zich kan uiten in kleine beetjes of juist heel weinig plassen. Normaal gesproken plast een paard vijf tot acht keer per dag. Daarnaast kan een verstoorde nierfunctie leiden tot lusteloosheid en traagheid.

Nierontsteking gaat meestal gepaard met andere ziekten en wordt vaak pas opgemerkt als vijftig procent van de nierfunctie is aangetast. Het stellen van een diagnose is daarom moeilijk. Nierontsteking ontwikkelt zich langzaam en kan al chronisch zijn voordat symptomen zichtbaar worden. In ernstige gevallen kan de nier verschrompelen, en bij tweederde van de uitgevallen nierfunctie dreigt nierfalen. Dit leidt ertoe dat het paard vergiftigd wordt door zijn eigen afvalstoffen, omdat deze niet meer adequaat uit het lichaam worden verwijderd.

Het afvoerfabriekje

Bij nieren denk je waarschijnlijk aan plassen en urine, wat inderdaad de belangrijkste taak van de nieren is. De nieren fungeren als een cruciaal filter in het lichaam, vergelijkbaar met de lever, waarbij afvalstoffen worden verwerkt.

Dit filtratieproces vereist voldoende vocht in het lichaam, wat de noodzaak van voldoende drinkwater voor paarden benadrukt. Naast het handhaven van de vochtbalans reguleren de nieren ook de bloeddruk. Ze filteren bloed, waarbij de nuttige stoffen in de bloedbaan worden behouden en afvalstoffen naar de blaas worden afgevoerd en uiteindelijk het lichaam verlaten via de urine.

Nier functie is anders dan de nier energie

Een andere benadering van nieren en nierfunctie is te vinden in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), waar gesproken wordt over nier-energie.

De acupunctuur maakt vaak gebruik van de vijf elementenleer, die zijn oorsprong heeft in de traditionele Chinese geneeskunde van meer dan 5000 jaar oud. Volgens deze leer is angst verbonden met de blaas en nieren, die onder het element Water vallen. Langdurige angst of stress kan leiden tot uitputting van de bijnieren, met mogelijke symptomen als terugkerende blaasontstekingen. In de westerse geneeskunde is bekend dat bijnieren een rol spelen in de productie van stresshormonen, waardoor ze energetisch verbonden zijn met de nieren.

Wil je meer weten over de 5 elementen? Check dan het boek ‘paardentypes’ > https://paardvoeding.nl/product/erik-laarakker/boek-paardentypen-van-eric-laarakker/

Bewegingsproblemen en stijfheid

TCM beschouwt verstoorde nier-energie als een belangrijke oorzaak van artrose en andere bewegingsproblemen bij paarden en honden. Er wordt ook een verband gelegd tussen nier-energie en klachten aan botten, gewrichten en onderrug.

Nier-energie zorgt voor gezonde botten, terwijl milt-energie zorgt voor gezonde en soepele gewrichtsvloeistof, twee essentiële factoren voor soepele gewrichten. Als een van deze systemen uit balans raakt, kunnen eerder gewrichtsklachten optreden.

Het is belangrijk om paarden met gewrichts- en nierklachten tijdens koude periodes goed warm te houden met bijvoorbeeld een deken, aangezien de nieren gevoelig zijn voor kou en vocht in de onderrug. Beweging blijft ook cruciaal, aangezien dit de doorbloeding stimuleert en gewrichten warm en soepel houdt. Het gezegde “rust roest” is ook hier van toepassing.

Wanneer de nier energie laag is kun je de nieren ondersteunen met nier ondersteunende supplementen. Doe dit niet zomaar! Alle organen zijn met elkaar verbonden en kunnen flink verstoord raken als hier ondersteuning geboden wordt wanneer dit niet nodig lijkt te zijn.

Wil jij weten hoe de nier energie van jouw paard , hond of kat is? Laat jouw dier dan doormeten doormiddel van de Lecher-antenne. Meer informatie over de Lecher-antenne vind je op onderstaande pagina.

https://paardvitaliteit.nl/lecher-antenne-2/

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products in the cart